sobota, 25 października 2025

Chlebek marchewkowo-bananowy

 

Wilgotny, bardzo aromatyczny słodki chlebek, z dodatkiem marchewki i bananów, wykonany na palonym maśle. Palone masło, to zdecydowanie jeden z moich ulubionych dodatków w cukiernictwie (choć wykorzystuje się je również do dań wytrawnych). Nadaje wypiekom wspaniałego orzechowego smaku i aromatu, a przygotowanie go jest bardzo proste. A wracając do chlebka - to moja propozycja na zbliżające się Halloween :) Myślę, że takie ciasto świetnie wpisuje się w atmosferę tego dnia. Przygotujecie go szybko i bez konieczności włączania miksera :) Chlebek wykończony jest pysznym kremem z serka kremowego i oprószony cynamonem, ale można udekorować go też np. cukrową posypką w halloweenowym klimacie. Bardzo polecam :)


Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego demerara
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka drobno startej marchewki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki soli
Składniki na krem:
  • 125 g serka kremowego np. Philadelphia
  • 60 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:

Ciasto:

Przygotować palone masło: w garnuszku z grubszym dnem na małym ogniu roztopić masło. Gotować je przez około 5-6 minut, często mieszając, zwłaszcza wtedy, gdy na powierzchni pojawi się piana. Gdy masło nabierze bursztynowego koloru i pojawią się brązowe drobinki, a przede wszystkim gdy zacznie orzechowo pachnieć, masło palone jest gotowe. Natychmiast zdjąć garnuszek z ognia i przelać masło do miseczki, odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać przyprawy oraz sól, wymieszać.

Banany rozgnieść np. widelcem (nie trzeba rozgniatać na jednolitą masę, mogą pozostać małe kawałki bananów).

Do przestudzonego palonego masła (może pozostać lekko ciepłe, ale nie może być gorące) dodać cukier oraz jajko i wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia. Dodać rozgniecione banany, startą marchewkę oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką do połączenia, nie dłużej.

Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach dolnych około 30x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównać.

Piec w temperaturze 175°C przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i studzić przez około 15 minut w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.


Krem:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło oraz cukier puder umieścić w naczyniu i miksować przez około 3 minuty (w trakcie miksowania zebrać masło ze ścian naczynia, by całe masło dobrze się roztarło).

Dodać serek kremowy oraz ekstrakt z wanilii i miksować jeszcze przez około minutę, aż składniki dobrze się połączą.

Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Oprószyć cynamonem.


Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu, a w przypadku wysokich temperatur otoczenia w lodówce (ze względu na krem).

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates