Przepyszne drożdżowe gofry z dodatkiem dyniowego puree :) Są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Obłędnie pachną cynamonem i mają taki piękny intensywny kolor! Wspaniale smakują polane syropem klonowym, choć ja zajadałam je z powidłami śliwkowymi :) Idealne na jesień, polecam!
Składniki na 10 dużych gofrów:
- 360 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- 3 jajka
- 375 ml ciepłego mleka (1,5 szklanki)
- 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki puree z dyni (można dać trochę więcej, tak do 1 pełnej szklanki) - opis wykonania puree znajduje się TUTAJ
- 60 g masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo do podania:
- syrop klonowy/miód/syrop z agawy, bita śmietana, jogurt, powidła śliwkowe lub inne ulubione dodatki
Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cynamonem oraz solą.
W dużej misce wymieszać ciepłe (nie gorące!) mleko z drożdżami oraz cukrem (cukier powinien się rozpuścić). Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut.
W osobnym naczyniu zmiksować jajka, puree z dyni, roztopione i przestudzone masło oraz wanilię na jednolitą masę.
Kiedy drożdże w mleku zaczną pracować, czyli na powierzchni będzie widoczne wyraźne spienienie, dodać mieszankę jajeczno-dyniową oraz suche składniki i zmiksować do otrzymania gładkiego bezgrudkowego ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę (ciasto w tym czasie powinno dość mocno wyrosnąć).
Po tym czasie piec gofry w nagrzanej gofrownicy, nabierając ciasto łyżka wazową. Piec przez kilka minut do ładnego zrumienienia i wypieczenia gofrów. Aby gofry jak najdłużej pozostały chrupiące, po upieczeniu najlepiej odkładać je na kratkę do studzenia wypieków.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)










0 komentarze:
Prześlij komentarz