wtorek, 18 listopada 2025

Dyniowe gofry drożdżowe

 

Przepyszne drożdżowe gofry z dodatkiem dyniowego puree :) Są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Obłędnie pachną cynamonem i mają taki piękny intensywny kolor! Wspaniale smakują polane syropem klonowym, choć ja zajadałam je z powidłami śliwkowymi :) Idealne na jesień, polecam!


Składniki na 10 dużych gofrów:

  • 360 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 3 jajka
  • 375 ml ciepłego mleka (1,5 szklanki)
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki puree z dyni (można dać trochę więcej, tak do 1 pełnej szklanki) - opis wykonania puree znajduje się TUTAJ
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki soli
Dodatkowo do podania:
  • syrop klonowy/miód/syrop z agawy, bita śmietana, jogurt, powidła śliwkowe lub inne ulubione dodatki
Wykonanie:

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cynamonem oraz solą.

W dużej misce wymieszać ciepłe (nie gorące!) mleko z drożdżami oraz cukrem (cukier powinien się rozpuścić). Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut.

W osobnym naczyniu zmiksować jajka, puree z dyni, roztopione i przestudzone masło oraz wanilię na jednolitą masę.

Kiedy drożdże w mleku zaczną pracować, czyli na powierzchni będzie widoczne wyraźne spienienie, dodać mieszankę jajeczno-dyniową oraz suche składniki i zmiksować do otrzymania gładkiego bezgrudkowego ciasta.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę (ciasto w tym czasie powinno dość mocno wyrosnąć).

Po tym czasie piec gofry w nagrzanej gofrownicy, nabierając ciasto łyżka wazową. Piec przez kilka minut do ładnego zrumienienia i wypieczenia gofrów. Aby gofry jak najdłużej pozostały chrupiące, po upieczeniu najlepiej odkładać je na kratkę do studzenia wypieków.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates