Eklerki to jeden ze smaków mojego dzieciństwa :) Odkąd pamiętam zawsze je uwielbiałam. Dziś sama potrafię je zrobić, dzięki czemu mogę cieszyć się ich smakiem kiedy tylko zechcę. A wykonanie ich w domu to żadna filozofia. Zachęcam wszystkich, którzy uwielbiają te ciastka tak jak ja, a znają smak tylko tych ze sklepu/cukierni, do własnoręcznego ich wykonania - satysfakcja gwarantowana ;)
Składniki na około 15 - 18 sztuk.
Ciasto parzone:
- 1 szklanka wody ( 250 ml )
- 4 nieduże jajka
- 1 szklanka mąki pszennej ( 170 g )
- 125 g masła
Krem budyniowy ( creme patissiere ):
- 600 ml mleka
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- ziarenka z 1 laski wanilii ( lub 1 opakowanie cukru wanilinowego )
- opcjonalnie - 20 ml likieru, np. advocaatu
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 20 g masła
Wykonanie:
Ciasto parzone:
W niedużym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Zagotować. Na gotującą się wodę z masłem wsypywać mąkę, cały czas mieszając/ucierając drewnianą łyżką. Ucierać do momentu, aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Po tym czasie do ciasta dodawać po jednym jajku, miksując mikserem lub ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu ( kolejne jajko dodajemy po uzyskaniu jednolitego ciasta ). Podczas tej czynności należy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu eklerki pięknie urosną w piekarniku.
Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać eklerki o długości około 10 cm i szerokości około 3 cm. W razie braku szprycy bądź rękawa cukierniczego ciasto można również wykładać łyżką.
Piec około 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Eklerki powinny być dobrze wypieczone z wierzchu i chrupiące. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Krem budyniowy:
Żółtka wraz z cukrem utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać obie mąki i zmiksować tak, aby nie było grudek.
Mleko zagotować z ziarenkami wanilii bądź cukrem wanilinowym. Zestawić z ognia i wlać pastę z żółtek. Dobrze wymieszać. Postawić z powrotem na palnik i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Pogotować przez kilka sekund. Zdjąć z palnika i wmieszać likier ( jeśli używacie ). Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy ( masło z czekoladą można również rozpuścić w mikrofalówce ).
Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciastek nakładać krem budyniowy, np. przy pomocy rękawa cukierniczego ( można również łyżką ). Każde ciastko przykryć jego górną częścią. Polewę czekoladową umieścić w rękawie cukierniczym lub w woreczku foliowym z odciętą końcówką i polać eklerki tworząc zygzaki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz