Pyszne, puszyste, mięciutkie, aromatyczne...Mogłabym tak wymieniać i wymieniać ;). Drożdżówki marzenie. Z mojego ulubionego, maślanego, delikatnego ciasta na samych żółtkach. Po prostu rozpływają się w ustach. Do ciasta dodałam otartą skórkę z pomarańczy, a upieczone już bułeczki pokryłam cienką, ale znaczącą w smaku warstwą pomarańczowego lukru. Wraz z serowym nadzieniem to połączenie warte grzechu ;). Bułeczki przepysznie smakują ze szklanką mleka. Na drugi dzień również są smaczne :). Zachęcam do upieczenia, bo żadna drożdżówka ze sklepu nie umywa się do tych wykonanych w domu ;).
Składniki na około 20 drożdżówek:
- 575 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 5 żółtek
- 125 g masła
- 60 g cukru
- 35 g świeżych drożdży
- skórka otarta z 1 pomarańczy ( wyszorowanej i sparzonej )
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego ( najlepiej gęstego, zwartego )
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- niecała szklanka cukru pudru
- kilka łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy zmienią konsystencję na płynną dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ). UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać ją z cukrem i skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać przez chwilę. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić starać się nie dosypywać więcej mąki, tylko oprószać nią delikatnie dłonie. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ).
Nadzienie serowe:
Wszystkie składniki na nadzienie umieścić w naczyniu i rozgnieść widelcem, do połączenia.
Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na oprószoną mąką stolnicę na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę dość mocno spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce serowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30 minut ).
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu bułeczki przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia. Wystudzone drożdżówki polukrować.
Lukier pomarańczowy:
Cukier puder umieścić w miseczce, dodać sok z pomarańczy i rozetrzeć wszystko razem grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Lukier powinien być bardziej rzadki niż gęsty. Jeśli będzie zbyt gęsty - dodać soku z pomarańczy, jeżeli za rzadki - dodać cukru pudru.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz