Kolejne ciasto, które ucieszy fanów rabarbaru :). Tym razem pyszna szarlotka z jego dodatkiem - kruchutkie, maślane ciasto, delikatna, słodziutka pianka, a pomiędzy tym wszystkim dużo jabłkowo - rabarbarowego nadzienia. W związku z tym, że zbyt późno zorientowałam się, że nie mam w domu cynamonu ( który jest przecież klasycznym dodatkiem do szarlotki ), nadzienie przyprawiłam imbirem i kardamonem. I takie połączenie to dla mnie poezja ;). Ale można oczywiście dodać cynamon :). Sezon na rabarbar już w pełni, zachęcam więc do wypróbowania przepisu. Takiej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć...;).
Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 180 g masła, zimnego
- 4 żółtka
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 800 g jabłek ( waga przed obraniem ) + sok z połowy cytryny
- 800 g rabarbaru
- 120 g cukru ( część można zastąpić cukrem brązowym )
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 1,5 łyżeczki kardamonu
- 4 białka
- 220 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do oprószenia
Kruche ciasto:
Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w kosteczkę zimne masło i lekko wszystko razem przesiekać nożem, następnie szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - większą ( około 60 % ) i mniejszą ( około 40 % ). Obie części ciasta uformować w kule, lekko spłaszczyć, włożyć do woreczka foliowego lub owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Ciasto można również zamrozić ( ja tak zrobiłam ).
Przygotować formę o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto ( większą część ) rozwałkować na wielkość formy, następnie pomagając sobie wałkiem przenieść je do blaszki i dokładnie wylepić nim jej dno. Zamrożone ciasto wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy, wyrównać i lekko przyklepać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki. Ciasto piec przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczone kruche ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć.
Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki ( obieranie łodyg rabarbaru nie jest konieczne, ale oczywiście można to zrobić ).
Rabarbar przełożyć do rondla lub na dużą patelnię, dodać cukier i podgrzewać na średnim ogniu mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar zacznie puszczać sok i lekko się rozpadać. Dodać jabłka oraz przyprawy i chwilę wszystko razem smażyć. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Pianka:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, stale ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.
Pieczenie ciasta:
Na podpieczony kruchy spód wysypać bułkę tartą. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek i rabarbaru, wyrównać. Na owoce wyłożyć ubite białka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 35 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu.
Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie posypać cukrem pudrem.
UWAGA: Dopiero całkowicie wystudzone ciasto będzie się dobrze kroiło.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz