Niezwykle puszysta i delikatna babka drożdżowa, która zaskakuje swoim smakiem. Zapytacie - cóż może być zaskakującego w drożdżowym cieście? Otóż dodatek cynamonu uczynił ją takim :). Przyznaję, że pierwszy raz jadłam ciasto drożdżowe z dodatkiem tej przyprawy - dzięki niej zwykła drożdżówka nabrała innego charakteru :). Babkę wzbogaciłam suszonymi wiśniami, które wspaniale komponują się z cynamonem. Można zamienić je na rodzynki, też bardzo pasują, jednak to już nie będzie ten smak z przepisu ;). Nie mniej jednak - z wiśniami czy z rodzynkami - babkę bardzo polecam :).
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 35 g drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 120 g cukru
- 125 g masła
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 100 g suszonych wiśni
- szczypta soli
Wykonanie:
Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu, pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 czubatą łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Następnie wlać odrobinę mleka i wymieszać ( rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany ). Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cynamonem oraz ze szczyptą soli. Do mąki dodać żółtka, całe jajko, wlać mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać przez 1 minutę, następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza ( wyrabiałam około 15 minut ). Dobrze wyrobione ciasto będzie odchodzić od ręki oraz ścianek naczynia. Na koniec wsypać suszone wiśnie ( większe wiśnie wcześniej przekroić na pół ) i dobrze wgnieść je w ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości ( zajmie to około 1,5 godziny ).
Przygotować formę na babkę o średnicy 22 - 23 cm i wysokości 11 cm ( trochę większa też będzie dobra ) - wysmarować ją tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przenieść je do przygotowanej formy i równo rozłożyć. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę studzić w formie przez około 15 minut, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz