piątek, 29 września 2017

Sernik z jabłkami na czekoladowym spodzie


Jeśli jesteście wielbicielami serników i szarlotek i chcielibyście spróbować czegoś, co łączy oba te wypieki, oto jest :). Pyszna masa serowa oraz solidna warstwa jabłek z dodatkiem miodu, rodzynków i cynamonu, na czekoladowym cieście, również wzbogaconym o cynamon ( a co tam, jak szaleć to szaleć ;) ). Ciasto jest trochę pracochłonne, ponieważ pieczemy osobno spód, na upieczony wylewamy masę serową, a po wystudzeniu na wierzch wykładamy podduszone jabłka. Ten sernik, to kolejny mój ukłon w stronę jesiennych smaków i aromatów :). Lecz również - i tu wybiegnę troszeczkę w przyszłość - może być także sernikiem świątecznym...;) Polecam :).


Ciasto czekoladowe:
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3 duże jajka
  • 150 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 80 g miodu
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 3 duże jajka
  • 100 g masła
  • 160 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( 40 g )
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 cytryny ( wyszorowanej i sparzonej )
  • sok z 1/2 cytryny
Jabłka:
  • 1 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • około 7 łyżek płynnego miodu ( lub więcej/mniej, zależy od kwasowości jabłek )
  • 100 g rodzynków
  • cynamon do smaku
Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnuszku umieścić masło i miód. Postawić na palniku i podgrzewać do rozpuszczenia. Kiedy masło i miód się rozpuszczą, dodać połamaną czekoladę i dalej podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Nie gotować. Dodać cynamon i wymieszać. Odłożyć do przestudzenia.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Jajka ( w całości ) ubić z cukrem do otrzymania jasnej i bardzo puszystej masy, która wyraźnie zwiększy swoją objętość, a mieszadła miksera będą pozostawiały na niej wyraźny ślad ( ubijałam 10 minut ). Do ubitej masy jajecznej dodać przestudzoną mieszankę czekoladową ( może być lekko ciepła ) i zmiksować do dokładnego połączenia składników. Na koniec wsypać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników.

Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia.


Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. 

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

Jajka ( w całości ) ubić z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać twaróg, miksując na niskich obrotach miksera lub mieszając rózgą kuchenną po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Następnie dodać przesiany proszek budyniowy i przesianą mąkę pszenną, sok, skórkę z cytryny oraz przestudzone masło i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników.

Masę serową przelać na wystudzony czekoladowy spód, wyrównać. Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 160°C - 170°C.
UWAGA: Czas pieczenia może być różny w zależności od użytego sera; im rzadsza masa serowa tym sernik będzie się dłużej piekł. Upieczony sernik powinien być na środku, po sprawdzeniu patyczkiem, ścięty i sprężysty.

Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia.


Jabłka:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić wzdłuż na 3 - 4 części. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać.

Na głębokiej patelni lub w rondlu rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka i smażyć przez kilka minut, często mieszając. Następnie dodać rodzynki oraz miód i jeszcze jakiś czas smażyć, aż jabłka zmiękną, ale pilnować, aby nie rozgotowały się na marmoladę. W międzyczasie jabłka doprawić cynamonem. Zdjąć z palnika i odłożyć do lekkiego przestudzenia.*


Na przestudzony sernik ( może być ciepły ) równą warstwą wyłożyć ciepłe jabłka. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


* Moje jabłka podczas smażenia puściły dość sporo soku, pod koniec zagęściłam więc je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody - dodałam tę zawiesinę na patelnię z jabłkami, wymieszałam i zagotowałam.


Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Serniczek wygląda przepysznie... arcydzieło... ciężko się oprzeć by nie zjeść kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Zachęca samym wyglądem i na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates