środa, 6 września 2017

Czekoladowe ciasto z cynamonem i gruszkami


Mocno czekoladowe i bardzo puszyste ciasto z dodatkiem cynamonu i soczystych gruszek :). Bajecznie proste i szybkie w wykonaniu. W związku z tym, że zostało mi jeszcze trochę ciemnego rumu, postanowiłam wykorzystać go do tego ciasta i pokrojone w kostkę gruszki zalałam właśnie tym alkoholem, zostawiając je tak na godzinę, aby trochę nim "naciągnęły". Ale od razu mówię, że nie jest to konieczne i składnik ten spokojnie można pominąć ;). Zamiast gruszek świetnie pasować tu będą jabłka lub śliwki. Ciasta wychodzi spora blacha, na pewno więc wystarczy, by zaspokoić nawet największy głód na czekoladowe ciacho ;). Polecam :).

PS. Czy też macie wrażenie, że na blogu powiało już jesienią...?



Składniki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 3 duże jajka
  • 200 g masła
  • 220 g brązowego cukru ( 1 szklanka )
  • 220 ml mleka
  • 50 g kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 5 sztuk gruszek ( około 800 g - waga przed obraniem ), u mnie gruszka Konferencja
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Gruszki obrać i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Wymieszać z rumem oraz z sokiem z cytryny, odstawić na godzinę.

Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i odstawić na około 1 minutę. Po tym czasie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka, do jajek dodać mleko i przestudzoną masę maślano - czekoladową, wymieszać. 

Do mokrych składników wsypać składniki suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia. Dodać gruszki wraz z płynem i ponownie krótko wymieszać.

Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia.

Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)


1 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates