Niezwykle smaczne połączenie soczystych gruszek i kwaśnej żurawiny, z delikatnym budyniem i kruchutkim maślanym ciastem. W pierwotnym zamyśle miał to być placek tylko z gruszkami, jednak w związku z tym, że miałam dostęp do świeżej żurawiny, postanowiłam wykorzystać ją w tym cieście i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne, ale z takim kwaśnym akcentem jakim jest właśnie żurawina, ciasto nabiera charakteru i nie jest nudne. Nadzienie owocowe wzbogaciłam imbirem, co dodatkowo nadało mu "pazura" ;). Bardzo polecam do popołudniowej herbatki :). Uwaga: szybko znika ze stołu ;).
Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 120 g cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg gruszek, najlepiej dość twardych ( około 600 g po obraniu )
- 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- sok z połowy cytryny
- 1 - 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - opakowanie na 500 ml mleka
- 750 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- cukier puder do oprószenia ciasta
Kruche ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtko, jajko, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem przesiekać nożem, łącząc ze sobą składniki, następnie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - mniej więcej 60% i 40%. Obie części zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny ( ciasto można przygotować wieczór wcześniej i włożyć do zamrażalnika na noc ).
Formę o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na grubych oczkach tarki na spód formy. Wyrównać i lekko przyklepać,
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, na czas nagrzewania piekarnika blaszkę z ciastem włożyć do lodówki. Ciasto podpiec przez około 10 - 13 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika, odłożyć.
Nadzienie gruszkowo - żurawinowe:
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać imbir, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Gruszki rozłożyć równo na podpieczonym kruchym cieście ( może być ciepłe ). Na warstwie z gruszek równomiernie wysypać żurawinę.
Budyń:
Proszek budyniowy rozprowadzić dokładnie w około 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Zestawić z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlewać rozpuszczony proszek budyniowy. Zagotować ciągle mieszając.
Gorący budyń wylać równomiernie na nadzienie z owoców. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta z zamrażalnika.
Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odłożyć do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
w budyniu jest 2 razy mleko ?
OdpowiedzUsuńNie. 2 budynie, gdzie jeden wg producenta jest na 500 ml mleka, rozprowadzamy łącznie w 750 ml mleka. Czyli o 250 ml mniej niż gdybyśmy sugerowali się przepisem na opakowaniu.
Usuńdziekuję faktycznie wystarczyło pomyśleć!!!
OdpowiedzUsuń