Przepyszna babka marmurkowa, którą zajadaliśmy się podczas tegorocznych świąt wielkanocnych. Jest naprawdę wspaniała - puszysta, mięciutka i bardzo wilgotna. Długo zachowuje świeżość. Smakowała nawet mojemu P., który za babkami nie przepada ;). Robi się ją bardzo szybko i bezproblemowo, co jest oczywiście dodatkową zaletą :). Świetnie smakuje z filiżanką kawy, herbaty czy popijana mlekiem. Taka babka to wypiek nie tylko odświętny - idealna będzie również po prostu na weekend, zwłaszcza ten majowy! ;). Bardzo polecam :).
Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka.
Skladniki:
- 5 jajek
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 160 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 100 ml wody
- skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Formę na babkę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.
Do naczynia wlać olej, wodę, dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy i miksować na najwyższych obrotach miksera przez około 3 - 4 minuty. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać skórk z pomarańczy, zmiksować.
Do mokrych składników dodać przesianą mąkę z proszkiem i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę piany do osobnego naczynia. Pozostałą pianę dodać w dwóch turach do ciasta, po każdym dodaniu delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
Do odłożonej piany dodać około 1/4 ciasta, przesiane kakao i wymieszać szpatułką do połączenia i otrzymania jednolitej masy.
Do przygotowanej formy wyłożyć najpierw trochę jasnego ciasta, następnie trochę ciemnego i tak na zmianę, aż do wyczerpania ciasta ( u mnie 4 warstwy ciasta jasnego i 3 warstwy ciasta ciemnego, zakończyłam jasnym ciastem ).
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę przez kilkanaście minut studzić w formie, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wyszła pyszna :) Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPostaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, nie używałam nigdy karobu :). Trzeba przetestować. Proszę dać znać jak wyszło :).
Usuń