Wiosenna klasyka czyli kruche ciasto z rabarbarem :). Proste, nieprzekombinowane, łatwe do wykonania. A smakuje oczywiście wybornie :). Kruche ciasto jest naprawdę apetycznie kruche, pięknie pachnie masłem i wanilią, a kruszonka chrupie nawet na drugi dzień. Starajcie się wybierać rabarbar o jak najbardziej czerwonych łodygach; taki rabarbar jest słodszy i ładniej wygląda po upieczeniu. Cóż więcej mogę powiedzieć - pozycja obowiązkowa w sezonie na rabarbar :).
Kruche ciasto:
- 160 g masła, zimnego
- 360 g mąki pszennej
- 3 duże żółtka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie z rabarbaru:
- 650 g rabarbaru ( waga samych łodyg, bez liści i końcówek )
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie - kilka łyżek konfitury np.truskawkowej
Kruszonka:
- 125 g masła
- 190 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Kruche ciasto:
W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier puder, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Następnie zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1,5 godziny.
Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na grubych oczkach tarki na spód formy. Wyrównać i delikatnie uklepać ( ale naprawdę bardzo delikatnie ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec przez 15 - 20 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić.
Kruszonka:
W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier oraz cukier z wanilią. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wymieszać łyżką, następnie palcami wyrobić na kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt wilgotna można dodać 1 - 2 łyżki mąki. Odstawić.
Nadzienie z rabarbaru:
Umyty rabarbar ( łodyg nie trzeba obierać ) pokroić na 2 cm kawałki. Wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Opcjonalnie można dodać do rabarbaru kilka łyżek konfitury np.truskawkowej, która dodatkowo dosłodzi rabarbar i zagęści nadzienie. Ja wykorzystałam resztki konfitury z jeżyn, którą miałam w lodówce.
Nadzienie rabarbarowe wyłożyć równą warstwą na podpieczony spód. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piec przez około 30 - 40 minut, do ładnego zarumienienia kruszonki.
Upieczone ciasto wystudzić a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz