Pyszna biszkoptowa rolada z delikatnym i lekkim kremem na bazie mascarpone, śmietanki kremówki i moreli z syropu. Zamiast moreli mogą to być oczywiście też brzoskwinie. Moja rolada nie zwinęła się w "ślimaczka"...ponieważ pospieszyłam się z wyłożeniem masy na biszkopt, która nie była jeszcze na tyle stężała by dało się ładnie zwinąć roladę. Ale jasna sprawa na smak to nie wpłynęło ;). Wam zalecam jednak wykazać się większą cierpliwością i poczekać aż masa lepiej zgęstnieje, z taką masą po prostu będzie się lepiej pracowało. Wspaniały deser na każdą okazję, który na pewno przypadnie Wam do gustu :). Bardzo polecam!
Krem śmietankowo - morelowy nie jest tak bardzo ścisły, ma konsystencję delikatnej pianki i taki mi odpowiada. Jeśli wolicie aby był bardziej zwarty dodajcie około 2 łyżeczek żelatyny - po prostu rozpuście ją razem z galaretką.
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 180 g cukru
- 135 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietankowo - morelowy:
- 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 puszki moreli w syropie, każda o wadze netto po odsączeniu 240 g
- 1 galaretka morelowa, brzoskwiniowa lub pomarańczowa + 150 ml wody
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
Nasączenie:
- 4 łyżki syropu z puszki po morelach
- 4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera, do otrzymania jasnej, kremowej masy.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę biszkoptową przelać na płaską blachę z wyposażenia piekarnika ( wymiary około 40 x 30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec przez około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie oprószyć ją cukrem wanilinowym lub cukrem pudrem. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krem śmietankowo - morelowy:
Odsączyć na sitku morele z jednej puszki, następnie zmiksować blenderem na gładki mus.
Owoce z drugiej puszki również odsączyć i pokroić na kawałeczki ( ja wykorzystałam tylko połowę ilości moreli ).
Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej, przegotowanej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić, ale nie całkiem na sztywno. Dodać zblendowane morele i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Wlewać wystudzoną galaretkę ( może być lekko tężejąca ) i miksować do połączenia. Dodać pokrojone morele i wymieszać. Krem wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć, ale pilnować aby nie stężał za bardzo ( aby można go było rozsmarować na roladzie ).
Roladę delikatnie rozwinąć i usunąć ściereczkę. Nasączyć mieszanką syropu i soku z cytryny. Wyłożyć tężejący krem, wyrównać, następnie zwinąć z powrotem w roladę. Włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem roladę dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną ( jak ja zrobiłam ) lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
Bardzo ładnie wygląda, tak elegancko.. ;)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona :)) uwielbiam tez taka ale kawową.
OdpowiedzUsuń