Jeśli w zamrażalniku zalegają Wam białka pozostałe po smażeniu pączków, faworków czy po innych słodkościach, które wymagały tylko żółtek, oto przepis idealny do tego, by zrobić z nich użytek ( a nawet jeżeli takich zapasów nie posiadacie, to i tak warto upiec ten sernik ;) ). Sernik na samych białkach - puszysty i lekki, upieczony na pysznym, kruchym maślanym cieście...Poezja :). Sernik w trakcie pieczenia mocno rośnie, a potem trochę opada. U mnie wyszedł dość niski z tego względu, że użyłam za dużej formy, dlatego jeśli wolicie wyższe serniki, to na podane proporcje składników użyjcie formy nieco mniejszej niż moja ( o szczegółach niżej w przepisie ). Ale tak naprawdę nie ma to znaczenia - wyższy czy niższy, bo najważniejszy jest smak ;). Bardzo polecam :).
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Składniki na ciasto kruche:
- 180 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- 115 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 550 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 90 g kwaśnej śmietany
- 90 g masła
- 6 białek z dużych jajek ( to jest około 250 g białek )
- 150 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( proszku )
- opcjonalnie - około pół szklanki rodzynków ( nie dodałam )
- opcjonalnie - opakowanie przyprawy do sernika
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta do momentu, aż ze składników zacznie powstawać kruszonka. Zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na pół, każdą część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1,5 godziny ( do momentu, aż ciasto na tyle stwardnieje, że będzie można je zetrzeć na tarce ).
Formę o średnicy 24 cm ( lub mniejszej - 22-23 cm, jeśli chcecie, by sernik był wyższy ) wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno ). Na spód formy zetrzeć na tarce jedną część ciasta, wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez około 15 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać porcjami twaróg, ucierając do połączenia po każdym dodaniu. Dodać śmietanę, proszek budyniowy, cukier wanilinowy, rodzynki oraz przyprawę do sernika ( jeśli używacie ) i zmiksować do dokładnego połączenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać pozostały cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białka dodać do masy serowej w kilku turach, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód ( może być ciepły ), wyrównać i zetrzeć na wierzch drugą część ciasta.
Sernik piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik pozostawiając w nim sernik na około 15 minut, następnie piekarnik lekko uchylić i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
Sernik najsmaczniejszy jest na drugi dzień. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Smakowity serniczek. Białka z pewnością będą wykorzystane. ;)
OdpowiedzUsuń