czwartek, 24 marca 2022

Waniliowe babeczki z dżemem malinowym i kremem

Waniliowe babeczki nadziane dżemem malinowym i udekorowane pysznym kremem z serka kanapkowego. Tak! To nie pomyłka :). Podstawą tego kremu jest naturalny serek kanapkowy ( taki, który z pewnością nie raz lądował na Waszej kanapce ), utarty z masłem i cukrem pudrem. Delikatna słoność takiego serka w połączeniu ze słodyczą, daje obłędny efekt smakowy. Osobiście kocham ten smak :). Same babeczki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, właściwie jak muffinki, jest to bowiem wymieszanie składników suchych z mokrymi. Po upieczeniu i wystudzeniu, wydrążamy w babeczkach otworki, które napełniamy dżemem. Na koniec dekorujemy kremem i pyszne babeczki gotowe. U mnie już w propozycjach na wypiek wielkanocny :). Bardzo polecam!


Pomysł na ciasto babeczkowe jak i krem, zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube.


Składniki na 12 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 100 g masła
  • 120 ml mleka
  • 120 ml maślanki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 250 g serka kanapkowego naturalnego, w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru
Ponadto:
  • dżem malinowy do nadziania babeczek
Wykonanie:

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Do jednego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem.

Do drugiego naczynia wbić jajka i roztrzepać je rózgą kuchenną. Dodać mleko, maślankę, roztopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać wszystko razem do połączenia składników.

Mokre składniki dodać do składników suchych i wymieszać do dokładnego połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do około 3/4 ich wysokości. Babeczki piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu, w każdej babeczce wydrążyć otwór, mniej więcej na głębokość 1,5 cm ( ja najpierw wycinałam nożem płytki otwór, który pogłębiałam łyżeczką, wydrążając ze środka ciasto ).
W powstałe zagłębienia nałożyć malinowy dżem.



Krem:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę ( należy ucierać przez minimum 5-8 minut, aby uzyskać naprawdę jasną barwę masy maślanej ). Porcjami dodawać serek, ucierając do połączenia po każdym dodaniu.

Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Ja dodatkowo udekorowałam swoje babeczki pokruszonymi malinami liofilizowanymi.

Ze względu na krem babeczki najlepiej przechowywać w lodówce, ale warto kilkanaście minut przed podaniem wyjąć je na blat, wtedy będą po prostu smaczniejsze :).


Smacznego :)
 



1 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates