Waniliowe babeczki nadziane dżemem malinowym i udekorowane pysznym kremem z serka kanapkowego. Tak! To nie pomyłka :). Podstawą tego kremu jest naturalny serek kanapkowy ( taki, który z pewnością nie raz lądował na Waszej kanapce ), utarty z masłem i cukrem pudrem. Delikatna słoność takiego serka w połączeniu ze słodyczą, daje obłędny efekt smakowy. Osobiście kocham ten smak :). Same babeczki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, właściwie jak muffinki, jest to bowiem wymieszanie składników suchych z mokrymi. Po upieczeniu i wystudzeniu, wydrążamy w babeczkach otworki, które napełniamy dżemem. Na koniec dekorujemy kremem i pyszne babeczki gotowe. U mnie już w propozycjach na wypiek wielkanocny :). Bardzo polecam!
Pomysł na ciasto babeczkowe jak i krem, zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube.
Składniki na 12 sztuk:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 120 g cukru
- 2 duże jajka
- 100 g masła
- 120 ml mleka
- 120 ml maślanki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g serka kanapkowego naturalnego, w temperaturze pokojowej
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru pudru
Ponadto:
- dżem malinowy do nadziania babeczek
Wykonanie:
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Do jednego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem.
Do drugiego naczynia wbić jajka i roztrzepać je rózgą kuchenną. Dodać mleko, maślankę, roztopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać wszystko razem do połączenia składników.
Mokre składniki dodać do składników suchych i wymieszać do dokładnego połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do około 3/4 ich wysokości. Babeczki piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu, w każdej babeczce wydrążyć otwór, mniej więcej na głębokość 1,5 cm ( ja najpierw wycinałam nożem płytki otwór, który pogłębiałam łyżeczką, wydrążając ze środka ciasto ).
W powstałe zagłębienia nałożyć malinowy dżem.
Krem:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę ( należy ucierać przez minimum 5-8 minut, aby uzyskać naprawdę jasną barwę masy maślanej ). Porcjami dodawać serek, ucierając do połączenia po każdym dodaniu.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Ja dodatkowo udekorowałam swoje babeczki pokruszonymi malinami liofilizowanymi.
Ze względu na krem babeczki najlepiej przechowywać w lodówce, ale warto kilkanaście minut przed podaniem wyjąć je na blat, wtedy będą po prostu smaczniejsze :).
Smacznego :)
Smakowite babeczki i jakie piękne. :)
OdpowiedzUsuń