Wspaniałe ucierane ciasto z królującym obecnie na straganach i w ogrodach rabarbarem, wzbogacone o słodziutki marcepan i aromatyczną skórkę z pomarańczy. Wszystkie te smaki idealnie do siebie pasują, sprawiając, że z pozoru zwykłe ciasto staje się źródłem naprawdę niebanalnych doznań smakowych :). Ciasto wychodzi mięciutkie, puszyste, wilgotne i znika bardzo szybko :). Nie zapomnijcie o tym przepisie podczas tegorocznego sezonu na rabarbar!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 60 g zmielonych migdałów
- 3 duże jajka
- 150 g masła
- 200 g cukru
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18% lub 12%
- pół szklanki mleka
- 150 g marcepanu
- skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- 500 g rabarbaru ( waga samych łodyg )
- około 2-3 garści płatków migdałowych
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar umyć ( łodyg nie obieramy ) i pokroić na około 2-centymetrowe kawałki.
Marcepan pokroić w kostkę i oprószyć niewielką ilością mąki.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami.
Masło utrzeć wraz z cukrem na jasną, puszystą masę ( należy ucierać minimum 5 minut na wysokich obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym bardziej puszyste i delikatne będzie ciasto ).
Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować.
Do masy dodać suche składniki, śmietanę oraz mleko i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Pod koniec dodać pokrojony marcepan i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, jeden obok drugiego. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Świetne połączenie. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńW takim razie proszę spróbować :D
UsuńMniam! Jestem wierną miłośniczką ciast rabarbarowych. :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja! Polecam to ciacho :)))
UsuńPyszne wiosenne ciasto. Chyba każdy takie uwielbia
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków jednym cieście. Nie mogę się doczekać, aż spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takiego ciasta. Namówiłaś mnie :D
OdpowiedzUsuńSmacznie się zapowiada. Dawno nie piekłam żadnego ciasta
OdpowiedzUsuń