Na zakończenie sezonu rabarbarowego ( tak tak, to już niestety końcówka ) pyszne muffinki z udziałem tego warzywa oraz z dodatkiem białej czekolady :) Jak każde muffinki, są proste i szybkie w przygotowaniu, wychodzą mięciutkie i znikają w zawrotnym tempie :) Kwaśny rabarbar i słodziutka biała czekolada wspaniale się uzupełniają. Jeśli macie jeszcze możliwość kupić/zdobyć gdzieś rabarbar, upieczcie je koniecznie :)
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Składniki na 12 sztuk*:
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 2 duże jajka
- 125 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady, posiekanej
- około 350 g rabarbaru ( waga samych łodyg )
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na około 1,5 cm kawałki ( rabarbaru nie trzeba obierać ).
Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia.
Do naczynia wlać mleko, roztopione i przestudzone masło, ekstrakt waniliowy, dodać cukier oraz jajka i wymieszać wszystko rózgą kuchenną do dokładnego połączenia. Bezpośrednio do mokrych składników przesiać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Dodać 250 g pokrojonego rabarbaru oraz posiekaną czekoladę i wymieszać szpatułką.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do papilotek nakładać ciasto prawie po same brzegi ( zostawiać tylko około 2-3 mm marginesu ), wyrównać. Na wierzchu ułożyć pozostały rabarbar, delikatnie wciskając go w ciasto.
Piec w temperaturze 170° przez około 25 minut, do ładnego zrumienienia i do suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
* Wyszło mi 15 sztuk, choć użyłam klasycznej formy do muffinek, tak jak zaleca oryginalny przepis. Ale oczywiście od przybytku głowa nie boli :D
Smacznego :)
Jeszcze nie robiłam babeczek z rabarbarem. Koniecznie będę musiała zrobić
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam muffinków. Moje dzieci je uwielbiają
OdpowiedzUsuńSezon rabarbarowy niestety dobiega końca, ale te muffinki są świetnym sposobem na pożegnanie go w pyszny sposób.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis dla miłośników rabarbaru, ja uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńCzuję się skuszona. :) Połączenie rabarbaru z białą czekoladą brzmi obłędnie.
OdpowiedzUsuńTak, kwaśny rabarbar i słodka biała czekolada pasują do siebie idealnie :)
Usuń