wtorek, 30 maja 2023

Muffinki z rabarbarem i białą czekoladą


Na zakończenie sezonu rabarbarowego ( tak tak, to już niestety końcówka ) pyszne muffinki z udziałem tego warzywa oraz z dodatkiem białej czekolady :) Jak każde muffinki, są proste i szybkie w przygotowaniu, wychodzą mięciutkie i znikają w zawrotnym tempie :) Kwaśny rabarbar i słodziutka biała czekolada wspaniale się uzupełniają. Jeśli macie jeszcze możliwość kupić/zdobyć gdzieś rabarbar, upieczcie je koniecznie :)

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Składniki na 12 sztuk*:

  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka
  • 125 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady, posiekanej
  • około 350 g rabarbaru ( waga samych łodyg )
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na około 1,5 cm kawałki ( rabarbaru nie trzeba obierać ).

Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia.

Do naczynia wlać mleko, roztopione i przestudzone masło, ekstrakt waniliowy, dodać cukier oraz jajka i wymieszać wszystko rózgą kuchenną do dokładnego połączenia. Bezpośrednio do mokrych składników przesiać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia składników, nie dłużej.

Dodać 250 g pokrojonego rabarbaru oraz posiekaną czekoladę i wymieszać szpatułką.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do papilotek nakładać ciasto prawie po same brzegi ( zostawiać tylko około 2-3 mm marginesu ), wyrównać. Na wierzchu ułożyć pozostały rabarbar, delikatnie wciskając go w ciasto. 

Piec w temperaturze 170° przez około 25 minut, do ładnego zrumienienia i do suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


* Wyszło mi 15 sztuk, choć użyłam klasycznej formy do muffinek, tak jak zaleca oryginalny przepis. Ale oczywiście od przybytku głowa nie boli :D


Smacznego :)



7 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam babeczek z rabarbarem. Koniecznie będę musiała zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie piekłam muffinków. Moje dzieci je uwielbiają

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon rabarbarowy niestety dobiega końca, ale te muffinki są świetnym sposobem na pożegnanie go w pyszny sposób.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis dla miłośników rabarbaru, ja uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję się skuszona. :) Połączenie rabarbaru z białą czekoladą brzmi obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kwaśny rabarbar i słodka biała czekolada pasują do siebie idealnie :)

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates