Puszysta i wilgotna czekoladowa babka z ukrytym w środku serowym nadzieniem. Po ostatnich rabarbarowych wypiekach, miałam ochotę na coś zgoła odmiennego, a tak konkretnie na czekoladę! Upiekłam więc tę babkę, by zaspokoić ten swój czekoladowy głód ;). I muszę przyznać, że w pełni mnie usatysfakcjonowała :). Ciasto czekoladowe wychodzi bardzo mięciutkie i tak jak wspomniałam - wilgotne, więc babka dłużej zachowuje świeżość. Do tego smakowite serowe wnętrze i aksamitna czekoladowa polewa...Mniam!
Składniki:
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 50 g kakao
- 3 duże jajka
- 110 g masła
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( pół szklanki )
- 220 g cukru ( 1 szklanka )
- 170 g kwaśnej śmietany 18% lub 12%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie serowe:
- 350 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko
Polewa czekoladowa ( ganache ):
- 100 czekolady deserowej
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać, dodać szczyptę soli.
W naczyniu umieścić masło, olej oraz cukier. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, do otrzymania puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ubijając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu.
Dodawać suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną w kilku turach ( powiedzmy suche składniki w trzech turach, śmietanę w dwóch ), po każdym dodaniu mieszając szpatułką do połączenia.
Nadzienie serowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zmielony twaróg krótko zmiksować z pozostałymi składnikami, tylko do połączenia.
Formę na babkę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć połowę ciasta czekoladowego i wyrównać. Na samym środku ciasta grzbietem łyżki zrobić lekkie wgłębienie. W to wgłębienie nałożyć nadzienie serowe ( nadzienie nie powinno dotykać formy, ponieważ przyklei się do niej, powinno być całkowicie otulone czekoladowym ciastem ). Na nadzienie serowe delikatnie wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać.
Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec przez około 60-65 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i odłożyć na około 10 minut. Następnie wyjąć z formy na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Polewa czekoladowa ( ganache ):
Śmietankę kremówkę mocno podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiej, jednolitej polewy. Polewę lekko przestudzić, co jakiś czas mieszając.
Przestudzoną i gęstniejącą polewę wylać na babkę. Odstawić do zastygnięcia polewy.
Smacznego :)
Bombowo wygląda. Takiej jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam serdecznie :)
Usuńidealna babeczka
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wygląda, wprost idealnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńU mnie w domu miałaby wzięcie
OdpowiedzUsuńTym bardziej polecam 🙂
Usuń