niedziela, 21 maja 2023

Czekoladowa babka z serem

Puszysta i wilgotna czekoladowa babka z ukrytym w środku serowym nadzieniem. Po ostatnich rabarbarowych wypiekach, miałam ochotę na coś zgoła odmiennego, a tak konkretnie na czekoladę! Upiekłam więc tę babkę, by zaspokoić ten swój czekoladowy głód ;). I muszę przyznać, że w pełni mnie usatysfakcjonowała :). Ciasto czekoladowe wychodzi bardzo mięciutkie i tak jak wspomniałam - wilgotne, więc babka dłużej zachowuje świeżość. Do tego smakowite serowe wnętrze i aksamitna czekoladowa polewa...Mniam!

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g kakao
  • 3 duże jajka
  • 110 g masła
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( pół szklanki )
  • 220 g cukru ( 1 szklanka )
  • 170 g kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Nadzienie serowe:
  • 350 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
Polewa czekoladowa ( ganache ):
  • 100 czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać, dodać szczyptę soli. 

W naczyniu umieścić masło, olej oraz cukier. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, do otrzymania puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ubijając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. 

Dodawać suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną w kilku turach ( powiedzmy suche składniki w trzech turach, śmietanę w dwóch ), po każdym dodaniu mieszając szpatułką do połączenia.


Nadzienie serowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zmielony twaróg krótko zmiksować z pozostałymi składnikami, tylko do połączenia.


Formę na babkę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć połowę ciasta czekoladowego i wyrównać. Na samym środku ciasta grzbietem łyżki zrobić lekkie wgłębienie. W to wgłębienie nałożyć nadzienie serowe ( nadzienie nie powinno dotykać formy, ponieważ przyklei się do niej, powinno być całkowicie otulone czekoladowym ciastem ). Na nadzienie serowe delikatnie wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać.

Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec przez około 60-65 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i odłożyć na około 10 minut. Następnie wyjąć z formy na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Polewa czekoladowa ( ganache ):

Śmietankę kremówkę mocno podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiej, jednolitej polewy. Polewę lekko przestudzić, co jakiś czas mieszając.

Przestudzoną i gęstniejącą polewę wylać na babkę. Odstawić do zastygnięcia polewy.


Smacznego :)



8 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates