Lemon curd - bardzo znany w świecie cukierniczym krem/budyń cytrynowy, o wszechstronnym zastosowaniu. Można go wykorzystać jako dodatek do owocowych deserów w pucharkach, nadzienie do tart i tartaletek, świetnie sprawdzi się w roli polewy na sernikach czy innych ciastach. Sama wykorzystywałam go już kilkukrotnie w swoich wypiekach ( np. W TYM PRZEPISIE ), a teraz recepturę na niego wrzucam jako osobny wpis, byście zawsze mogli bez problemu go odnaleźć ( zakładka "Inne" ). Na moim na blogu na pewno jeszcze nie raz pojawi się jakiś przepis z lemon curdem ( jeden z nich już wkrótce :D ), bo kocham cytrynowe klimaty, a ten krem jest przepyszny sam w sobie! Polecam :).
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g cukru
- sok i skórka otarta z 3 średniej wielkości cytryn, wyszorowanych i sparzonych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej, czubata
- 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
Jajka i żółtka roztrzepać w garnuszku rózgą kuchenną. Dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier i wymieszać. Cały czas mieszając, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Zagotować i od momentu zagotowania gotować około 2 minuty ( nie zaprzestając mieszania ). Na koniec dodać olej i wymieszać. Krem całkowicie wystudzić, następnie przełożyć do słoiczka, zamknąć i włożyć do lodówki.
Lemon curd można przechowywać w lodówce do 7 dni.
Smacznego :)
Pierwszy raz o takim słyszę, a wygląda na naprawdę apetyczny! Chętnie spróbuje odtworzyć przepis u siebie w domu, mam nadzieje że dam radę
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda, nie jest trudny w przygotowaniu :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńA ja go nigdy nie próbowałam:D Lubię takie smaki więc koniecznie musze zrobić
OdpowiedzUsuń