W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na pyszne ucierane ciasto z czereśniami - idealnie mięciutkie, puszyste i wilgotne. Na pewno Wam posmakuje! :) Jednocześnie post ten jest recenzją patelni tytanowej Woll Diamond Głębokiej 28cm.
Kiedy otrzymałam propozycję przetestowania jednej z patelni
niemieckiej firmy Woll Cookware i wydania na jej temat opinii, w pierwszej
chwili pomyślałam, że to oferta raczej nie dla mnie. W końcu mój kontent opiera
się na przepisach na ciasta i desery – niewiele więc jest takich, do których
przygotowania używa się patelni. Jednak po głębszym zastanowieniu i dokładnym zaznajomieniu się z właściwościami zaproponowanego mi produktu, zrozumiałam, że jednak się mylę :)
Z pomocą patelni wyczarować można przecież tak wiele pysznych
deserów! Naleśniki, racuchy, pankejki, czy inne placuszki - nie zrobimy ich bez patelni :) A taki karmel na przykład? Do jego
przygotowania również potrzebna jest patelnia i to dobrej jakości ( istnieje
spore ryzyko, że na słabej jakościowo patelni przypalimy cukier i z karmelu nic
nie wyjdzie ). Tak więc patelnia ma w cukiernictwie naprawdę szerokie zastosowanie.
Akurat tak się złożyło, że gdy otrzymałam przesyłkę z patelnią, na horyzoncie był weekend, a u mnie zawsze weekend = ciasto, miałam więc już zaplanowany weekendowy wypiek, mianowicie ciasto z jednymi z moich ulubionych owoców - czereśniami! A wiedząc, że patelnię Woll Diamond można używać również w piekarniku, pomyślałam, że potraktuję ją jak formę do pieczenia i właśnie w niej upiekę to ciasto. Jednocześnie więc przetestuję patelnię i pozostanę wierna swojemu kontentowi. A z jakim efektem się to odbyło i czy efekt końcowy mnie zadowolił? O tym w dalszej części tej recenzji.
Tymczasem zapraszam na przepis na ciasto z czereśniami z patelni Woll
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 2/3 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 500 g czereśni
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czereśnie umyć i wydrylować.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną
przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( masło z
cukrem należy ucierać minimum 8 minut, na najwyższych obrotach miksera ).
Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po
każdym dodaniu. Dodać jogurt i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką do
połączenia składników, nie dłużej.
Patelnię Woll Diamond lekko natłuścić masłem. Przełożyć do
niej połowę ciasta i wyrównać. Na cieście ułożyć 300 g wydrylowanych czereśni:
Smacznego!
Ciasto z czereśniami upieczone w patelni Woll Diamond |
Ciasto z czereśniami upieczone w patelni Woll Diamond |
Ciasto z czereśniami upieczone w patelni Woll Diamond |
Czy PATELNIA WOLL DIAMOND GŁĘBOKA 28 CM spełniła moje oczekiwania jako forma do pieczenia? Absolutnie tak! A oto moje spostrzeżenia:
- podczas pieczenia zauważyłam, że ciasto równomiernie wyrasta, co nie jest takie oczywiste w przypadku ciast ucieranych
- w związku z powyższym finalnie otrzymałam równomiernie upieczone ciasto
- …z równomiernie i apetycznie zarumienioną skórką
- ciasto po upieczeniu idealnie odeszło od patelni, nic nie przywarło, nic się nie przykleiło i teraz już wiem, że natłuszczanie patelni nie jest konieczne
- ciasto wyszło bardzo puszyste o sprężystej strukturze
Tak pozytywny efekt nie wziął się oczywiście znikąd; stoi za
nim najwyższej jakości technologia produkcji. Patelnie tytanowe Woll charakteryzuje
m.in. akutermiczność, czyli idealna absorpcja ciepła ( naczynie po nagrzaniu ma
dokładnie taką samą temperaturę w każdym miejscu ), uzyskana dzięki specjalnemu
stopowi i technologii odlewu. Za nieprzywieralność odpowiada z kolei
nanokompozyt oraz technologia NON-STICK.
Inne atrybuty patelni Woll Diamond, to między innymi:
- odpinany uchwyt, odporny nawet na bardzo wysokie temperatury ( do 250°C), można więc śmiało umieszczać patelnię w piekarniku wraz z nim, ale można też go odpiąć ( jaka to oszczędność miejsca w kuchennych szafkach! )
- szklana żaroodporna pokrywa, idealnie dopasowana do patelni
- możliwość używania patelni na każdym rodzaju kuchenki: gazowym, elektrycznym oraz indukcyjnym
Więcej informacji na temat tej patelni oraz wielu innych produktów Woll, przeczytacie na stronie SKLEPU Z PATELNIAMI rzeczonej marki.
No dobrze, ciasto ciastem, ale nie mogłam nie przetestować tej patelni na potrawie, którą stricte na patelni się przygotowuje :) Usmażyłam więc na niej pankejki z bananami.
Wszystkie pankejki smażyłam dotychczas z dodatkiem tłuszczu ( niewielkim bo niewielkim, ale jednak ), pomimo, że każdy przepis nakazuje smażyć je na patelni bez tłuszczu, jednak nie ufałam moim patelniom na tyle, by całkiem z tego tłuszczu zrezygnować. Tutaj natomiast nie wlałam na patelnię nawet kropelki oleju, a pankejki smażyły się IDEALNIE! A po usmażeniu wprost same zeskakiwały z patelni na talerz :) Jestem bardzo zadowolona - w końcu mogę smażyć te placuszki bez dodatku tłuszczu i mam gwarancję, że nic nie przywrze, a placuszki będą smaczne i zdrowsze.
Pankejki z bananami usmażone na patelni Woll Diamond |
W odniesieniu do przygotowanych potraw, patelnia Woll Diamond spełniła moje oczekiwania w stu procentach. Najbardziej jestem zadowolona z tego, jak dobrze upiekło się w niej ciasto - zauważalnie lepiej, niż w tradycyjnych formach jakie posiadam. Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ją do tego celu. Na pewno też przetestuję ją na innych daniach - tych obiadowych :)
Czy patelnia Woll Diamond ma jakieś wady? Moim zdaniem oprócz ceny - do tanich niestety nie należy, ale uważam, że jakość musi mieć swoją cenę - NIE. Nawet to, że jest ciężka i wraz z pokrywą waży tyle, że trudno ją utrzymać w jednej ręce ( no chyba, że jest się krzepkim osiłkiem :) ), nie jest w mojej ocenie wadą, a wręcz daje poczucie, że mamy do czynienia z solidnym, porządnym sprzętem, który warto mieć w swojej kuchni :)
pyszne ciasto, a patelnia jest rewelacyjna
OdpowiedzUsuńTo prawda, patelnia jest świetna. A ciasto wyszło naprawdę baaardzo smaczne :)
UsuńNawet nie słyszałam o takiej patelni. Przepis zapowiada się smacznie, a ciasto wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Patelnia jest rewelacyjna! A ciasto naprawdę pyszne :)
UsuńWarto spróbować. Niestety patelni nie mam. Zdecyduję się ją kupić bo nie tylko dobra jest do ciast
OdpowiedzUsuńNie przypuszczałam, że patelnia może mieć tak wiele zastosowań w cukiernictwie! Teraz widzę, jak przydatna może być. Ciasto z czereśniami prezentuje się wyśmienicie. :)
OdpowiedzUsuńŚwietna patelnia. Już teraz jestem ciekawa kolejnych Twoich wypieków. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Patelnia naprawdę świetna!
UsuńNie spodziewałabym się, że takie świetne ciasto można uzyskać z patelni! Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńNigdy ciasta z czereśniami nie robiłam. Będę musiała kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuń