Pierwsze lody na moim blogu! Od niedawna jestem posiadaczką maszynki do lodów i powiem szczerze, że bardzo spodobała mi się taka domowa produkcja tego zimnego smakołyku :D Lody w domu można oczywiście wykonać też bez specjalnej maszyny, ale jednak taki sprzęt dużo ułatwia. Domowe lody są zdrowsze, mniej słodkie od tych kupnych ( tutaj możemy regulować ilość cukru wedle swoich preferencji ), a kręcenie ich to niezła frajda :) W mojej zamrażarce w tej chwili mrożą się lody kawowe ( które może też się pojawią na blogu ;)), tymczasem ma dla Was przepis na pyszne lody bakaliowe, z chrupiącymi orzeszkami i rodzynkami. Niebo w gębie! Bardzo polecam :)
Przepis pochodzi STĄD.
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250 ml pełnotłustego mleka
- 50 g cukru
- 5 żółtek
- 40 g rodzynek
- 60 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Śmietankę kremówkę oraz mleko umieścić w rondelku z grubszym dnem. Podgrzewać na niedużym ogniu, aż mieszanka zacznie wrzeć.
W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na bardzo jasną, puszystą masę. Do masy żółtkowej porcjami wlewać mniej więcej połowę zagotowanego mleka ze śmietanką, cały czas miksując. Masę żółtkową wlać do pozostałego mleka w rondelku i cały czas mieszając drewnianą łyżką podgrzewać na niewielkim ogniu, aż masa zacznie lekko oblepiać łyżkę ( po przejechaniu palcem po grzbiecie łyżki będzie zostawał wyraźny ślad ).
UWAGA: Masy nie można doprowadzić do wrzenia, gdyż krem natychmiast by się zwarzył. Jeśli dysponujecie termometrem cukierniczym, to bardzo polecam tutaj z niego skorzystać - temperatura masy powinna mieć 82°C.
Krem przecedzić przez gęste sitko i przykryć folią spożywczą tak, by dotykała jego powierzchni. Całkowicie wystudzić, następnie wstawić do lodówki do schłodzenia ( na kilka godzin lub nawet na całą noc ).
W tym czasie przygotować bakalie:
Orzechy włoskie drobno posiekać i podprażyć na suchej patelni ( uważać, aby nie przypalić orzechów ). Wystudzić. Rodzynki również drobno posiekać.
Dobrze schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z jej instrukcją obsługi. Masa podczas kręcenia w maszynce będzie wyraźnie gęstniała. Kiedy będzie już bardzo gęsta, dodać bakalie. Masę przełożyć do pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również przygotować bez maszyny - schłodzoną masę zmiksować, by ją napowietrzyć. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia, co 30 minut wyjmować masę i miksować. Ma to na celu napowietrzenie masy i zapobieganie tworzeniu się kryształków lodu. Zamrozić.
Przed podaniem, lody warto pozostawić na około 10 minut na blacie, by nieco zmiękły.
Smacznego :)
Super przepis. Muszę mamie podpowiedzieć
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Z chęcią bym spróbowała takich domowych lodów
OdpowiedzUsuń