Proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne ciasto pomarańczowe. Jest puszyste, bardzo wilgotne, w sam raz słodkie i pięknie pachnie pomarańczą:) Przygotowujemy je na oleju, nie ma więc tutaj żmudnego ucierania masła i raczej nie grozi zakalcem, aczkolwiek należy trzymać się pewnych zasad, jak np. składniki w temperaturze pokojowej, wtedy na pewno tego zakalca unikniemy. Ciasto po upieczeniu można oblać lukrem ( najlepiej również pomarańczowym! ), choć ja ograniczyłam się tylko do oprószenia cukrem pudrem. Idealne ciasto na jesienne popołudnie z filiżanką ulubionej herbaty :)
Składniki:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 160 ml mleka
- 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 160 ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego ( to około 2 średniej wielkości pomarańcze )
- skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ( w całości ) ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą, jasną i gęstą masę ( należy ubijać minimum 8-10 minut na najwyższych obrotach miksera ). Dodać skórkę z pomarańczy, zmiksować.
Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać olej cały czas miksując, ale tutaj już na niższych obrotach miksera. Następnie tak samo wlewać mleko, a na koniec sok z pomarańczy, nie zaprzestając miksowania. Bezpośrednio do masy przesiać suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia i otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto przelać do formy keksowej o wymiarach dolnych około 30x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić w formie do przestudzenia na około 10-15 minut, następnie wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę, całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem ( lub polukrować ).
Smacznego :)
Na pewno spróbuję. Bardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńJa również :) W takim razie czekam na opinię jak smakowało :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńCoś pysznego. Bardzo lubię cytrusowe smaki w ciastach
OdpowiedzUsuń