czwartek, 21 września 2023

Sernik z karmelizowanymi jabłkami

 

Obłędny kremowy sernik, na kruchym cynamonowym spodzie, zwieńczony pysznymi karmelizowanymi jabłkami! To taka już jesienna odsłona tego klasycznego wypieku :) Do masy serowej zamiast cukru dodałam syrop z agawy, ale można użyć też syropu klonowego. W jednym i drugim przypadku wpłynie to na smak sernika, ale też na jego kolor. Sernik ten polecam piec w kąpieli wodnej, dzięki czemu będzie równy jak stół i nie popęka. Cóż mogę więcej powiedzieć...jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku :) Gorąco polecam!

Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM.

Kruchy spód:

  • 160 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 90 g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 550 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 3 duże jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • pół szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 30 g mąki pszennej
Karmelizowane jabłka:
  • 3 jabłka średniej wielkości, odmiany soczystej i twardej, u mnie Champion
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • cynamon do smaku
  • szczypta soli
Wykonanie:

Kruchy spód:

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtko oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę, dodać 1 łyżkę zimnej wody i szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche, dodać drugą łyżkę wody i zagnieść. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do tortownicy o średnicy 24 cm* wyłożonej papierem do pieczenia - samo dno; dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, a na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed samym pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i podpiekać przez około 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, odłożyć na czas przygotowywania masy serowej.


Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę serową i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera lub wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników, nie dłużej! Skosztować gotową masę - jeśli będzie mało słodka, dodać zwykłego cukru ( około 2-3 łyżki ).

Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód, wyrównać. Kilka razy uderzyć tortownicą o blat ( upuścić z wysokości około 1 cm ), by usunąć pęcherzyki powietrza. Sernik piec w temperaturze 160°C przez około 50-55 minut, aż powierzchnia sernika, zwłaszcza środek, będzie ścięta i sprężysta.

Sernik można piec również w kąpieli wodnej, i taki właśnie sposób pieczenia jest tutaj rekomendowany. Aby upiec sernik w kąpieli wodnej, należy jeszcze przed wylaniem masy serowej do formy, owinąć ją szczelnie folią aluminiową, najlepiej szeroką. Sama forma też musi spełniać pewne warunki - nie może przeciekać, więc przed pieczeniem należy sprawdzić czy nasza forma jest szczelna. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy masę serową i tortownicę umieszczamy w większej nieprzeciekającej formie, do której wlewamy wrzącej wody, tak mniej więcej do połowy wysokości tortownicy ( najlepiej zrobić to już w rozgrzanym piekarniku ). Pieczemy sernik. 

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i odczekać 10-15 minut, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia ( sernik najlepiej studzić przez kilka godzin ).


Karmelizowane jabłka:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić wzdłuż na 3-4 części. 

Na głębokiej patelni lub w rondlu rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka i smażyć przez kilka minut, często mieszając. Następnie cukier trzcinowy, miód oraz sól i jeszcze jakiś czas smażyć, aż jabłka zmiękną, ale pilnować, aby się nie rozpadły. W międzyczasie jabłka doprawić cynamonem. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.


Na wystudzony sernik wyłożyć karmelizowane jabłka i podawać. Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie musi to być temperatura lodówkowa. 


Smacznego :)


6 komentarze:

  1. Sernik to zawsze strzał w dziesiątkę, a ten z karmelizowanymi jabłkami wydaje się być absolutnie boski. To niewątpliwie przepis, który wiele osób chętnie wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje przepisy zawsze wyglądają niesamowicie smakowicie. Dzięki za kolejną inspirację! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo bardzo dziękuję za ten przemiły komentarz! :) Ja również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wow, ten sernik wygląda absolutnie cudownie! Karmelizowane jabłka dodają mu pewnie niesamowitego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam sernika i karmelizowanych jabłek, jakiegoś połączenia korzenno-jabłkowego. Ten przepis od razu wpadł mi w oko ;) piękne zdjęcia, bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates