Obłędny kremowy sernik, na kruchym cynamonowym spodzie, zwieńczony pysznymi karmelizowanymi jabłkami! To taka już jesienna odsłona tego klasycznego wypieku :) Do masy serowej zamiast cukru dodałam syrop z agawy, ale można użyć też syropu klonowego. W jednym i drugim przypadku wpłynie to na smak sernika, ale też na jego kolor. Sernik ten polecam piec w kąpieli wodnej, dzięki czemu będzie równy jak stół i nie popęka. Cóż mogę więcej powiedzieć...jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku :) Gorąco polecam!
Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM.
Kruchy spód:
- 160 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- 90 g masła, zimnego
- 1 żółtko
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Masa serowa:
- 550 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 3 duże jajka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- pół szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 30 g mąki pszennej
Karmelizowane jabłka:
- 3 jabłka średniej wielkości, odmiany soczystej i twardej, u mnie Champion
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła
- cynamon do smaku
- szczypta soli
Wykonanie:
Kruchy spód:
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtko oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę, dodać 1 łyżkę zimnej wody i szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche, dodać drugą łyżkę wody i zagnieść. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do tortownicy o średnicy 24 cm* wyłożonej papierem do pieczenia - samo dno; dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, a na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed samym pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i podpiekać przez około 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, odłożyć na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę serową i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera lub wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników, nie dłużej! Skosztować gotową masę - jeśli będzie mało słodka, dodać zwykłego cukru ( około 2-3 łyżki ).
Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód, wyrównać. Kilka razy uderzyć tortownicą o blat ( upuścić z wysokości około 1 cm ), by usunąć pęcherzyki powietrza. Sernik piec w temperaturze 160°C przez około 50-55 minut, aż powierzchnia sernika, zwłaszcza środek, będzie ścięta i sprężysta.
Sernik można piec również w kąpieli wodnej, i taki właśnie sposób pieczenia jest tutaj rekomendowany. Aby upiec sernik w kąpieli wodnej, należy jeszcze przed wylaniem masy serowej do formy, owinąć ją szczelnie folią aluminiową, najlepiej szeroką. Sama forma też musi spełniać pewne warunki - nie może przeciekać, więc przed pieczeniem należy sprawdzić czy nasza forma jest szczelna. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy masę serową i tortownicę umieszczamy w większej nieprzeciekającej formie, do której wlewamy wrzącej wody, tak mniej więcej do połowy wysokości tortownicy ( najlepiej zrobić to już w rozgrzanym piekarniku ). Pieczemy sernik.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i odczekać 10-15 minut, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia ( sernik najlepiej studzić przez kilka godzin ).
Karmelizowane jabłka:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić wzdłuż na 3-4 części.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka i smażyć przez kilka minut, często mieszając. Następnie cukier trzcinowy, miód oraz sól i jeszcze jakiś czas smażyć, aż jabłka zmiękną, ale pilnować, aby się nie rozpadły. W międzyczasie jabłka doprawić cynamonem. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Na wystudzony sernik wyłożyć karmelizowane jabłka i podawać. Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie musi to być temperatura lodówkowa.
Smacznego :)
Sernik to zawsze strzał w dziesiątkę, a ten z karmelizowanymi jabłkami wydaje się być absolutnie boski. To niewątpliwie przepis, który wiele osób chętnie wypróbuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz! :)
UsuńTwoje przepisy zawsze wyglądają niesamowicie smakowicie. Dzięki za kolejną inspirację! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo dziękuję za ten przemiły komentarz! :) Ja również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńWow, ten sernik wygląda absolutnie cudownie! Karmelizowane jabłka dodają mu pewnie niesamowitego smaku.
OdpowiedzUsuńSzukałam sernika i karmelizowanych jabłek, jakiegoś połączenia korzenno-jabłkowego. Ten przepis od razu wpadł mi w oko ;) piękne zdjęcia, bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuń