Czy jest możliwe, by kiedyś znudziło mi się drożdżowe? Nie, nie ma takiej możliwości :D Uwielbiam piec drożdżowe wypieki, uwielbiam je jeść...Ech, nie ma nic lepszego niż świeżutkie drożdżowe ciasto. Dlatego mam dla Was przepis na kolejny drożdżowy rarytas, tym razem są to przepyszne drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Och jakie one są wspaniałe! Wręcz uzależniające ;) Nie dajcie się długo namawiać i upieczcie je sobie! Według mnie, takie drożdżówki, to już lekki powiew jesieni...Ale jesień przecież też jest piękna prawda? :)
Składniki na 15 sztuk:
- 550 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suchych
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 300 ml mleka, letniego
- 80 g masła
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- pół łyżeczki soli
Ponadto:
- 15 sztuk dużych śliwek
- jajko do posmarowania bułeczek
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 110 g masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać żółtko, jajko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Kruszonka:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać roztopione masło, wymieszać, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę.
Formowanie bułeczek:
Śliwki umyć i przepołowić usuwając pestki.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 15 równych części ( około 68 g każda ), które uformować w zgrabne kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie dnem szklanki lub nóżką kieliszka w każdej bułeczce zrobić wgłębienie, prawie do samej blachy ( ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie ). W każde wgłębienie włożyć 2 połówki śliwek, skórką do dołu.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cynamonową kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego :)
To prawda, drożdżowe nigdy się nie nudzi. Twoje śliwkowe wyglądają przepysznie! <3
OdpowiedzUsuńIdealne! Juz nie pamiętam kiedy ostatnio takie jadłam
OdpowiedzUsuńJesienne smaki w pełni! Kocham śliwki i cynamon, to idealne połączenie.
OdpowiedzUsuńZawsze jestem gotowa na nowy przepis na drożdżówki, a te z śliwkami wyglądają wyjątkowo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuń