wtorek, 3 września 2024

Deser jogurtowo-śliwkowy z orzechową kruszonką

 

Podczas gdy w kalendarzu wciąż lato ( w powietrzu również, upały w tym roku nie odpuszczają), u mnie na blogu już klimat jesienny :) Ale ja bardzo lubię wczesną jesień, przede wszystkim za bogactwo kolorów, smaków i aromatów. A ten deser idealnie wpisuje się w ten wczesnojesienny klimat. Połączenie karmelizowanych śliwek, cynamonu i orzechów, to połączenie które wprost kocham. Do tego lekki krem z jogurtu greckiego i mamy deser idealny! :) Koniecznie go zróbcie :) Bardzo polecam!


Składniki na 4 porcje:

  • 400 g śliwek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • syrop klonowy/z agawy lub płynny miód do smaku
Orzechowa kruszonka:
  • 1 szklanka orzechów, u mnie laskowe
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Wykonanie:

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelnię wysypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści ( można mieszać ). Do powstałego karmelu dodać śliwki, cukier wanilinowy i smażyć przez kilka minut często mieszając. Kiedy śliwki częściowo się rozpadną, ale wciąż pozostaną widoczne kawałki, dodać cynamon i wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Kruszonka:

Orzechy posiekać, ale niezbyt drobno.

Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, posiekane orzechy oraz płatki owsiane. Dobrze wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 2-3 minuty, na koniec dodać cynamon oraz sól i wymieszać.

Kruszonkę rozsypać np. na papierze do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kruszonkę można przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.


Przygotować 4 pucharki/szklanki o pojemności około 300 ml. Na spód każdego naczynia wysypać trochę orzechowej kruszonki. Na to wyłożyć część śliwek, następnie jogurtu wymieszanego z wybranym słodzidłem ( można też po prostu polać po jogurcie ), po czym powtórzyć wszystkie warstwy. Wierzch udekorować pozostałą kruszonką i świeżymi śliwkami pokrojonymi na kawałki.

Deser schłodzić w lodówce.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser wygląda przepysznie! Uwielbiam jesienne klimaty i takie połączenia smaków.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates