środa, 25 września 2024

Rolada banoffee

 

Dawno na moim blogu nie było rolady, a to przecież prosty i szybki w przygotowaniu wypiek. Dlatego mam dzisiaj dla Was przepis na przepyszną roladę banoffee! Banoffee to połączenie bananów, kajmaku i bitej śmietany. A jeśli zamkniemy to w puszystym kakaowym biszkopcie, otrzymamy obłędne ciacho, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć ;) Polecam je szczególnie na taką porę jaką mamy teraz - to idealny osładzacz jesiennych dni :)


Biszkopt kakaowy:

  • 5 dużych jajek
  • 175 g cukru
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
Dodatkowo:
  • około 200 g masy krówkowej/kajmaku
  • około 2 sztuk małych bananów
  • kakao do posypania
Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżka, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać suche składniki i  bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia.

Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier wanilinowy lub drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Krem śmietankowy:

Wszystkie składniki na krem śmietankowy umieścić w naczyniu i ubić na sztywno. Nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.


Przełożenie rolady*:

Z wystudzonej rolady odkroić suche brzegi, na grubość około 1-1,5 cm. Roladę delikatnie rozwinąć i wyłożyć ubity krem śmietankowy, rozsmarować go po całej powierzchni. Na krem wyłożyć masę krówkową, robiąc to w formie kleksów czy też esów-floresów, po prostu nieregularnie ( aby łatwiej było to robić, kajmak powinien być w temperaturze pokojowej, dodatkowo lekko rozmieszany w osobnym naczyniu ). Następnie wyłożyć plasterki bananów. Roladę ponownie zwinąć, starając się zrobić to dość ściśle.

Gotową roladę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem roladę oprószyć kakao. Można udekorować dodatkowymi plasterkami banana oraz kajmakiem. Przechowywać w lodówce.


* Roladę można lekko nasączyć, np. kilkoma łyżkami lekko posłodzonej herbaty.


Smacznego :)



1 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates