niedziela, 15 listopada 2015

Czekoladowa Śliwka


Jeśli zaliczasz się do fanów śliwki w czekoladzie, to ten wypiek jest dla Ciebie :). Dużo śliwek, dużo czekolady, a do tego puszysty biszkopt i pyszny krem budyniowo-maślany. Jednym słowem niebo w gębie! Ciasto prezentuje się elegancko i jest idealne na wszelkie rodzinne uroczystości czy święta. U mnie w domu smakuje każdemu, bez wyjątku :). Bardzo polecam!


Biszkopt kakaowy:
  • 4 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g kakao
Krem budyniowo - maślany:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru 
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekką górką
  • 200 g masła
Warstwa śliwkowa:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej, lub pół na pół z mleczną
  • 100 g masła
Nasączenie:
  • 80 ml świeżo zaparzonej kawy lub herbaty, lekko posłodzonej (lub pół na pół likieru kawowego i wody)
Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając na najwyższych obrotach miksera przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu, do dokładnego połączenia.

Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

Ciasto przelać do formy o wymiarach 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

 
Krem budyniowo - maślany:

200 ml mleka, żółtka oraz obie mąki zmiksować na bezgrudkową masę.

Pozostałe mleko przelać do garnuszka z grubszym dnem, wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Podgrzewać na średnim ogniu mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zagotować. 

Do mleka wlać zmiksowaną mieszankę i mieszając rózgą kuchenną podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy masa zacznie gęstnieć mieszać bardzo energicznie, aby rozbić ewentualne grudki. Budyń doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu jeszcze przez około minutę często mieszając (budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany budyń przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, przykryć folią spożywczą tak, by dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Powinien powstać gładki, jednolity krem.

Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem (polecam uprzednio zdjąć z biszkoptu skórkę, dzięki czemu krem będzie lepiej trzymał się biszkoptu) i wyłożyć gotowy krem, wyrównać. 


Warstwa śliwkowa:

Śliwki zalać gorącą wodą*, do pokrycia. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie śliwki osączyć na sicie (można je nawet rozłożyć na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar wody) i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na kremie.

Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki. 

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce**.


*Zamiast wodą, śliwki można zalać alkoholem, np. wódką lub rumem, należy to jednak zrobić dużo wcześniej, co najmniej kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby śliwki zdążyły wchłonąć alkohol.

**Po dłuższym pobycie w lodówce, czekoladowa warstwa staje się dość twarda, warto zatem mniej więcej pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki, aby czekolada nieco zmiękła, ciasto będzie się wówczas lepiej kroiło (i jadło).



Smacznego :)







34 komentarze:

  1. Wysmienite ciasto.Raj dla podniebienia.Smakowalo wszystkim gosciom.Jezeli ktos nie lubi sliwek, mozna zastosowac inne owoce np.wisnie.Polewe wykonalam z gorzkiej i mlecznej czekolady.Ciasto nasaczylam expresso z amaretto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi smakowalo.Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Aby czekoladowa polewa nie pękała i dobrze się kroiła dodaję 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w łyżce wody

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodaję do czekolady 2 łyżki mleka i łyżke masła. Nie pęka Jest plastyczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry, czy można użyć gotowego budyniu do kremu? Jeśli tak, to w jakich proporcjach i w jaki sposób wówczas przygotować krem?
    Pozdrawiam serdecznie ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Tak, jak najbardziej można użyć kupnego budyniu. Na tę ilość mleka użyłabym budyniu dużego, czyli takiego na 3/4 litra mleka. Przygotowanie kremu bez zmian - najpierw gotujemy budyń, a po wystudzeniu ucieramy go z masłem. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Przepraszam, ale nie za bardzo rozumiem... Proszę napisać ile mam użyć mleka i ile opakowań budyniu? Jestem laikiem w temacie i to moje pierwsze ciasto ��

      Usuń
    3. 1 budyń duży, taki gdzie producent podaje użycie 3/4 litra mleka, a mleka proszę dać tak jak w przepisie - 500 ml (pół litra).

      Usuń
  6. Just desire tto say your article is as surprising.
    The clarity in your post is simply excellent and i could
    assume you’re an expert on this subject.
    Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming
    post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.강남안마

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamierzam upiec to ciasto na spotkanie rodzinne. Wprawdzie wygląda trochę zbyt profesjonalnie, jak na moje umiejętności, ale zawiera wszystko, co uwielbiam: krem budyniowy, śliwki i gorzka czekoladę!
    Dam znać...

    OdpowiedzUsuń
  8. Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post.
    인터넷경마

    magosucowep

    OdpowiedzUsuń
  9. "Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said ""You can hear the ocean if you put this to your ear."" She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!"

    야설
    립카페
    스포츠마사지
    출장마사지
    온라인카지노

    OdpowiedzUsuń
  10. 먹튀검증커뮤니티13 stycznia 2022 10:00

    Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Cheers! 먹튀검증커뮤니티

    OdpowiedzUsuń
  11. Moge dodac wiśnie z komponentów ze sloikow

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne ciasto śliwki można namoczyć w alkoholu z tym że ciasto będzie tylko dla dorosłych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej, można namoczyć w alkoholu, ja nawet wolę taka wersję :). Ale oczywiście ciasto wtedy tylko dla dorosłych ;)

      Usuń
  13. Znakomite ciasto! Dzisiaj było tortem urodzinowym i wypadło genialnie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! :D Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  14. Ja jeszcze daję na ciemny biszkopt powidła śliwkowe pycha wówczas nie skrapiamy ciasta pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię je od lat. Moĵą drobną modyfikacją jest to, że ciasto nasączam wodą, w której moczę śliwki.

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekłam ciasto,jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli mam budyń na 0,5 litra mleka to zrobić 1 czy 2 i w jakiej ilości mleka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wtedy skorzystać z przepisu na krem z tego przepisu https://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2017/06/ciasto-smietankowo-truskawkowe.html#more

      Usuń
  18. Ciasto ładnie wygląda na zdjęciu dlatego też je zrobiłam na święta. U mnie efektu wow nie wywołało. Jadłam smaczniejsze myślę że drugi raz już go nie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to całkowicie normalne, że nie wszystko zawsze nam posmakuje :) Ja również wiele ciast już nie powtórzę, choć gdy je robiłam wydawało mi się, że będzie pysznie. Każdy z nas ma inny gust :) Co jednym smakuje, niekoniecznie będzie smakowało innym. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  19. Ja piekę dwa biszkopty i śliwki namoczone wcześniej układam w środku masy, i też układam na górze.

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak długo można przechowywać ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka dni w lodówce na pewno. Zrobione dziś spokojnie przetrwa przez całe święta, a nawet i dłużej 😊

      Usuń
  21. Witam.Czy mogę użyć octu jabłkowego 5 procentowego zamiast spirytusowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. To jest tak niewielka ilość że nie wpłynie na smak. A ocet to ocet, każdy jest kwaśny 😊 A o tę kwasowość właśnie chodzi, ona wchodzi w reakcję z proszkiem do pieczenia.

      Usuń
  22. Aby czekolada była miękka można ją rozpuścić w śmietance

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates