Jeśli zaliczasz się do fanów śliwki w czekoladzie, to ten wypiek jest dla Ciebie :). Dużo śliwek, dużo czekolady, a do tego puszysty biszkopt i pyszny krem budyniowo-maślany. Jednym słowem niebo w gębie! Ciasto prezentuje się elegancko i jest idealne na wszelkie rodzinne uroczystości czy święta. U mnie w domu smakuje każdemu, bez wyjątku :). Bardzo polecam!
Biszkopt kakaowy:
- 4 duże jajka
- 130 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 25 g kakao
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekką górką
- 200 g masła
- 400 g suszonych śliwek
- 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej, lub pół na pół z mleczną
- 100 g masła
Nasączenie:
- 80 ml świeżo zaparzonej kawy lub herbaty, lekko posłodzonej (lub pół na pół likieru kawowego i wody)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając na najwyższych obrotach miksera przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu, do dokładnego połączenia.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Krem budyniowo - maślany:
200 ml mleka, żółtka oraz obie mąki zmiksować na bezgrudkową masę.
Pozostałe mleko przelać do garnuszka z grubszym dnem, wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Podgrzewać na średnim ogniu mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zagotować.
Do mleka wlać zmiksowaną mieszankę i mieszając rózgą kuchenną podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy masa zacznie gęstnieć mieszać bardzo energicznie, aby rozbić ewentualne grudki. Budyń doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu jeszcze przez około minutę często mieszając (budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany budyń przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, przykryć folią spożywczą tak, by dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Powinien powstać gładki, jednolity krem.
Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem (polecam uprzednio zdjąć z biszkoptu skórkę, dzięki czemu krem będzie lepiej trzymał się biszkoptu) i wyłożyć gotowy krem, wyrównać.
Warstwa śliwkowa:
Śliwki zalać gorącą wodą*, do pokrycia. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie śliwki osączyć na sicie (można je nawet rozłożyć na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar wody) i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na kremie.
Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce**.
*Zamiast wodą, śliwki można zalać alkoholem, np. wódką lub rumem, należy to jednak zrobić dużo wcześniej, co najmniej kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby śliwki zdążyły wchłonąć alkohol.
**Po dłuższym pobycie w lodówce, czekoladowa warstwa staje się dość twarda, warto zatem mniej więcej pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki, aby czekolada nieco zmiękła, ciasto będzie się wówczas lepiej kroiło (i jadło).
Smacznego :)
Wysmienite ciasto.Raj dla podniebienia.Smakowalo wszystkim gosciom.Jezeli ktos nie lubi sliwek, mozna zastosowac inne owoce np.wisnie.Polewe wykonalam z gorzkiej i mlecznej czekolady.Ciasto nasaczylam expresso z amaretto.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńBardzo mi smakowalo.Dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńCudowne
OdpowiedzUsuńAby czekoladowa polewa nie pękała i dobrze się kroiła dodaję 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w łyżce wody
OdpowiedzUsuńDodaję do czekolady 2 łyżki mleka i łyżke masła. Nie pęka Jest plastyczna.
OdpowiedzUsuńDzień dobry, czy można użyć gotowego budyniu do kremu? Jeśli tak, to w jakich proporcjach i w jaki sposób wówczas przygotować krem?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ��
Dzień dobry. Tak, jak najbardziej można użyć kupnego budyniu. Na tę ilość mleka użyłabym budyniu dużego, czyli takiego na 3/4 litra mleka. Przygotowanie kremu bez zmian - najpierw gotujemy budyń, a po wystudzeniu ucieramy go z masłem. Pozdrawiam :)
UsuńPrzepraszam, ale nie za bardzo rozumiem... Proszę napisać ile mam użyć mleka i ile opakowań budyniu? Jestem laikiem w temacie i to moje pierwsze ciasto ��
Usuń1 budyń duży, taki gdzie producent podaje użycie 3/4 litra mleka, a mleka proszę dać tak jak w przepisie - 500 ml (pół litra).
UsuńJust desire tto say your article is as surprising.
OdpowiedzUsuńThe clarity in your post is simply excellent and i could
assume you’re an expert on this subject.
Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming
post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.강남안마
Zamierzam upiec to ciasto na spotkanie rodzinne. Wprawdzie wygląda trochę zbyt profesjonalnie, jak na moje umiejętności, ale zawiera wszystko, co uwielbiam: krem budyniowy, śliwki i gorzka czekoladę!
OdpowiedzUsuńDam znać...
Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post.
OdpowiedzUsuń인터넷경마
magosucowep
"Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said ""You can hear the ocean if you put this to your ear."" She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!"
OdpowiedzUsuń야설
립카페
스포츠마사지
출장마사지
온라인카지노
Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Cheers! 먹튀검증커뮤니티
OdpowiedzUsuńMoge dodac wiśnie z komponentów ze sloikow
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto śliwki można namoczyć w alkoholu z tym że ciasto będzie tylko dla dorosłych
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej, można namoczyć w alkoholu, ja nawet wolę taka wersję :). Ale oczywiście ciasto wtedy tylko dla dorosłych ;)
UsuńZnakomite ciasto! Dzisiaj było tortem urodzinowym i wypadło genialnie!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :D Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńProste, a jakie smaczne. :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze daję na ciemny biszkopt powidła śliwkowe pycha wówczas nie skrapiamy ciasta pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobię je od lat. Moĵą drobną modyfikacją jest to, że ciasto nasączam wodą, w której moczę śliwki.
OdpowiedzUsuńPiekłam ciasto,jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńJeśli mam budyń na 0,5 litra mleka to zrobić 1 czy 2 i w jakiej ilości mleka
OdpowiedzUsuńMożna wtedy skorzystać z przepisu na krem z tego przepisu https://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2017/06/ciasto-smietankowo-truskawkowe.html#more
UsuńCiasto ładnie wygląda na zdjęciu dlatego też je zrobiłam na święta. U mnie efektu wow nie wywołało. Jadłam smaczniejsze myślę że drugi raz już go nie zrobię.
OdpowiedzUsuńAle to całkowicie normalne, że nie wszystko zawsze nam posmakuje :) Ja również wiele ciast już nie powtórzę, choć gdy je robiłam wydawało mi się, że będzie pysznie. Każdy z nas ma inny gust :) Co jednym smakuje, niekoniecznie będzie smakowało innym. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJa piekę dwa biszkopty i śliwki namoczone wcześniej układam w środku masy, i też układam na górze.
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać ciasto
OdpowiedzUsuńKilka dni w lodówce na pewno. Zrobione dziś spokojnie przetrwa przez całe święta, a nawet i dłużej 😊
UsuńWitam.Czy mogę użyć octu jabłkowego 5 procentowego zamiast spirytusowego?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. To jest tak niewielka ilość że nie wpłynie na smak. A ocet to ocet, każdy jest kwaśny 😊 A o tę kwasowość właśnie chodzi, ona wchodzi w reakcję z proszkiem do pieczenia.
UsuńAby czekolada była miękka można ją rozpuścić w śmietance
OdpowiedzUsuń