środa, 24 maja 2017

Ciasto do pizzy ( najlepsze )


Przedstawiam Wam przepis na rewelacyjne ciasto do pizzy, wg przepisu mojej Siostry, której jestem ogromnie wdzięczna, że podzieliła się nim ze mną i że pozwoliła udostępnić go dalej ;). Bo choć popełniłam w swoim życiu niejedną pizzę, na również smacznym cieście, to jednak od teraz to będzie moim ulubionym :). Ona robi je na tzw. "oko", ja podaję konkretne proporcje, jednak należy "wyczuć" ciasto, które powinno być gęste i zwarte i w razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. W składnikach znajdziemy nieczęsto spotykane w przepisach na ciasto do pizzy jajko oraz mleko, a one sprawiają, że ciasto jest kruche i nawet na zimno nie staje się gumowe. O tym też wcześniej nie wiedziałam ;). Aha, pod przepisem na ciasto mały bonus - przepis na sos pomidorowy, również autorstwa mojej Siostry. Pychota ;). Bardzo polecam :).


Ciasto można przygotować wieczór wcześniej, umieścić w misce, nakryć ją folią spożywczą i od razu włożyć do lodówki. Następnego dnia, około 2 godziny przed planowanym pieczeniem pizzy, ciasto wyjąć z lodówki, by ociepliło się do temperatury pokojowej.


Składniki na 2 płaskie blachy z piekarnika o wymiarach około 33 x 39 cm*:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody ( może być z kranu )
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • opcjonalnie - suszone zioła, np. oregano
Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą oraz cukrem. Drożdże dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości wody ( tej z przepisu ).  Dodać do mąki wraz z resztą składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto - około 5 - 10 minut, w razie potrzeby dosypując więcej mąki - jeśli ciasto będzie zbyt luźne, lub dolewając wody - jeżeli ciasto będzie zbyt suche. Ciasto powinno być zwarte, ale rzecz jasna nie twarde jak kamień ;).

Uformować je w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z części uformować w zwartą kulę, następnie rozciągnąć tę kulę w dłoniach na wielkość formy, przełożyć na blachy posmarowane olejem, naciągając ciasto do brzegów blachy. 

Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, nałożyć ulubione dodatki, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C i piec około 12 minut, do ładnego wypieczenia spodu.
UWAGA: Najlepsza opcja pieczenia pizzy to grzanie góra - dół, jeśli więc przygotowujecie 2 pizze, polecam piec je jedna po drugiej, nie obie na raz.


* Na dwie zwykłe blachy do pieczenia ciasta, takie o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, proporcje należy zmniejszyć o połowę.


Sos pomidorowy do pizzy:
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól + cukier do smaku
  • olej
Wykonanie:

Cebulę dowolnie pokroić, czosnek zmiażdżyć i niezbyt grubo posiekać lub pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pomidory z puszki, zagotować i gotować do momentu, aż sos odparuje i osiągnie dość gęstą konsystencję. Po koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i cukrem. Sos odstawić do wystudzenia, następnie po wystudzeniu zmiksować blenderem na gładko.


Smacznego :)





1 komentarze:

  1. Super przepis. Będę chciał go wypróbować w sobotę podczas wypieku pizzy!

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates