Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu chlebek. Szybki, to znaczy nie wymagający kilkunastogodzinnego wyrastania, jak to w przypadku chlebów na zakwasie ( te z pewnością też kiedyś pojawią się na blogu ;) ). Chleb ten pieczemy z dodatkiem surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, dzięki którym jest bardziej wilgotny. Nie przejmujcie się jeśli nie wyjdzie Wam tak krągły bochenek jak z piekarni - ten płaski, też będzie smaczny, smaczny bo domowy, zrobiony własnymi rękami. Polecam :).
Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM
Składniki na 1 bochenek:
- 400 g mąki pszennej chlebowej ( użyłam mąki pszennej typ 650 )
- 125 g mąki pszennej razowej
- 40 g drożdży świeżych
- 25 g masła, miękkiego
- 250 ml ciepłej wody
- 175 g surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, na "papkę"
- 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
- 2 łyżeczki soli
Do miski przesiać obie mąki, wymieszać z solą. Drożdże dokładnie rozpuścić w ciepłej wodzie, wymieszać z octem oraz startymi ziemniakami i dodać do suchych składników. Dodać miękkie masło i wymieszać wszystko do połączenia, następnie wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto będzie wilgotne i klejące. Przykryć i zostawić na 10 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić ( aby ułatwić sobie pracę można lekko naoliwić dłonie ), przykryć i odłożyć na 10 minut. Ponownie wyrobić i ponownie zostawić przykryte na 10 minut. Po tym czasie uformować bochenek i umieścić go w oprószonym mąką koszu do wyrastania*, łączeniem ku górze. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 20 - 30 minut.
UWAGA: Podczas każdego kolejnego wyrabiania składać ciasto. O składaniu ciasta na chleb jak i o formowaniu bochenków pisałam W TYM PRZEPISIE.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Na dolnej półce w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub blaszkę z gorącą wodą. Dzięki pieczeniu z parą chleb będzie miał chrupiącą skórkę.
Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączenie tym razem znalazło się na dole, szybko naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Piec około 40 - 50 minut, do momentu, aż chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
UWAGA: Jeśli po upływie czasu pieczenia spód chleba będzie wilgotny i niewypieczony, usunąć naczynie z wodą, włączyć dolną grzałkę piekarnika i piec jeszcze przez kilka/kilkanaście minut, do wypieczenia spodu.
Upieczony chleb przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
* Z braku kosza do wyrastania chleba, użyłam podłużnego naczynia żaroodpornego, wyłożonego czystą ściereczką. Ściereczkę oprószyłam obficie mąką.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz