Ciasto krucho - drożdżowe:
- 350 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 100 g masła
- pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 %
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4
łyżeczki cukru
- około 500 g ugotowanego mięsa z rosołu * ( wołowego, wieprzowego lub drobiowego albo mieszanki tych mięs ) + kilka łyżek rosołu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- sól
i pieprz
Farsz:
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia.
Mięso zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulą. Do mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Doprawić majerankiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlać kilka łyżek rosołu i wyrobić dokładnie całość. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę rosołu; chodzi o to aby farsz nie był suchy, ma tworzyć zwarta masę ( jak na pasztet ). Farsz skosztować i ewentualnie jeszcze doprawić.
* Mięso, jakiego użyłam do farszu, to jedna duża ćwiartka z kurczaka i kawałek łopatki wieprzowej. Oba rodzaje mięs ugotowałam jak zwykły rosół, z dodatkiem warzyw - marchewki, kawałka selera i pora oraz przypraw - soli, kilku ziarenek pieprzu, 2 ziaren ziela angielskiego, 2 liści laurowych. Po ugotowaniu i przestudzeniu, mięso zmieliłam razem z warzywami z rosołu ( oprócz pora ). Po zmieleniu otrzymałam około 520 g farszu.
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce wymieszać śmietanę, cukier i drożdże. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić.
Do miski ze śmietaną i drożdżami dodać przesianą mąkę, sól, jajko, żółtko oraz przestudzone masło i wymieszać wszystko łyżką. Gdy składniki się połączą ręcznie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i ponownie krótko zagnieść. Ciasto podzielić na pół, następnie rozwałkować - w razie potrzeby podsypując mąką - na prostokąt o wymiarach około 15 x 40 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz formując go w wałeczek:
Ciasto z farszem zwinąć w rulon, ułożyć łączeniem do dołu. Ostrym nożem pokroić na około 3 cm kawałki:
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do ładnego zrumienienia.
Smacznego :)
idealne do barszczu :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Choć ja, tak jak napisałam we wstępie, barszczyk wolę z uszkami ;) a takie paszteciki lubię wcinać tak po prostu, jako przekąskę :)
UsuńA może farsz zrobić ze zmielonych grzybów i drobno posiekanej kapusty kiszonej. Jak znalazł do barszczu na wigilię.
OdpowiedzUsuńOczywiście, można zrobić również taki farsz :).
Usuńwitaj! upiekłam dzisiaj Twoje paszteciki z farszem z grzybów i kiszonej kapusty i muszę napisać, że ciasto jest wspaniałe-paszteciki wyszły kruchutkie i bardzo smaczne, przepis ląduje w ulubionych, wspaniała stronka! Z okazji Swiąt wszystkiego najlepszego! rysiaa
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miłe słowa i cieszę się, że paszteciki się udały i że smakują :). Również życzę wszystkiego dobrego z okazji Świąt :). Pozdrawiam :)
UsuńCiasto jest genialne, przepyszne i proste.Robiłam juz mięsne, z kapustą i grzybami i z soczewicą i wszystkie są przepyszne.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń