niedziela, 11 czerwca 2017

Paszteciki z mięsem


Wspaniała przekąska, zarówno na ciepło jak i na zimno. Paszteciki z mięsem, to także smakowity dodatek do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego; wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki takim proporcjom składników z ciastem bardzo dobrze się pracuje - nie klei się ani do rąk, ani do stolnicy. Z poniższego przepisu wychodzi około 30 pasztecików, to zaledwie jedna płaska piekarnikowa blacha, dlatego proponuję zrobić je z podwójnej porcji. Część na pewno rozejdzie się od razu, a resztę można zamrozić :). Polecam :).


Ciasto krucho - drożdżowe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 100 g masła
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 %
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 3/4 łyżeczki cukru
Farsz:
  • około 500 g ugotowanego mięsa z rosołu * ( wołowego, wieprzowego lub drobiowego albo mieszanki tych mięs ) + kilka łyżek rosołu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
Wykonanie:

Farsz:

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. 

Mięso zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulą. Do mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Doprawić majerankiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlać kilka łyżek rosołu i wyrobić dokładnie całość. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę rosołu; chodzi o to aby farsz  nie był suchy, ma tworzyć zwarta masę ( jak na pasztet ). Farsz skosztować i ewentualnie jeszcze doprawić.

* Mięso, jakiego użyłam do farszu, to jedna duża ćwiartka z kurczaka i kawałek łopatki wieprzowej. Oba rodzaje mięs ugotowałam jak zwykły rosół, z dodatkiem warzyw - marchewki, kawałka selera i pora oraz przypraw - soli, kilku ziarenek pieprzu, 2 ziaren ziela angielskiego, 2 liści laurowych. Po ugotowaniu i przestudzeniu, mięso zmieliłam razem z warzywami z rosołu ( oprócz pora ). Po zmieleniu otrzymałam około 520 g farszu.
  

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce wymieszać śmietanę, cukier i drożdże. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić.

Do miski ze śmietaną i drożdżami dodać przesianą mąkę, sól, jajko, żółtko oraz przestudzone masło i wymieszać wszystko łyżką. Gdy składniki się połączą ręcznie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. 

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i ponownie krótko zagnieść. Ciasto podzielić na pół, następnie rozwałkować - w razie potrzeby podsypując mąką - na prostokąt o wymiarach około 15 x 40 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz formując go w wałeczek:


Ciasto z farszem zwinąć w rulon, ułożyć łączeniem do dołu. Ostrym nożem pokroić na około 3 cm kawałki:


Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie. Posmarować roztrzepanym jajkiem ( można w tym momencie posypać np. sezamem, kminkiem lub czarnuszką ).

Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do ładnego zrumienienia.



Smacznego :)




7 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Choć ja, tak jak napisałam we wstępie, barszczyk wolę z uszkami ;) a takie paszteciki lubię wcinać tak po prostu, jako przekąskę :)

      Usuń
  2. A może farsz zrobić ze zmielonych grzybów i drobno posiekanej kapusty kiszonej. Jak znalazł do barszczu na wigilię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można zrobić również taki farsz :).

      Usuń
  3. witaj! upiekłam dzisiaj Twoje paszteciki z farszem z grzybów i kiszonej kapusty i muszę napisać, że ciasto jest wspaniałe-paszteciki wyszły kruchutkie i bardzo smaczne, przepis ląduje w ulubionych, wspaniała stronka! Z okazji Swiąt wszystkiego najlepszego! rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa i cieszę się, że paszteciki się udały i że smakują :). Również życzę wszystkiego dobrego z okazji Świąt :). Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ciasto jest genialne, przepyszne i proste.Robiłam juz mięsne, z kapustą i grzybami i z soczewicą i wszystkie są przepyszne.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates