niedziela, 21 stycznia 2024

Rogale maślane

 
Mięciutkie i puszyste maślane rogaliki :) Są tylko leciutko słodkie, więc z powodzeniem pasować będą do nich również wytrawne dodatki. Z zewnątrz delikatnie chrupiące, a w środku przyjemnie maślane ( a to dzięki dodatkowemu masłu, którym smarujemy ciasto ). Idealne na śniadanie, na kolację, a właściwie to na każdą porę dnia :) Bardzo polecam.

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Składniki na 12 sztuk:
  • 580 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 250 ml mleka, letniego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 70 g masła
  • 20 g cukru
  • pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 50 g masła
  • 1 jajko do posmarowania
  • mak do posypania
Wykonanie:

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży: w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko oraz wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.


Formowanie rogalików:

Masło roztopić.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 12 równych części i uformować je w kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm, następnie placuszek posmarować roztopionym masłem i zwinąć jak naleśnika, zaczynając od krótszego boku. Końce rulonika zagiąć do środka, formując kształt rogalika.
UWAGA: Rogale można również zwinąć tradycyjną metodą, rozwałkowując ciasto na okrągły placek i dzieląc go na trójkąty. 

Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. 

Przed samym pieczeniem rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 180-190°C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.


Smacznego :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates