Rolada biszkoptowa ze wzorkiem w kształcie serduszek :) To moja pierwsza tego typu. Ale na pewno nie ostatnia, bo zrobienie takiej rolady we wzorki wcale nie jest trudne, a efekt wizualny robi wrażenie :) Samo ciasto biszkoptowe jest tu bardzo pulchne, delikatne, a jednocześnie elastyczne. A przygotowuje się je znacznie szybciej i łatwiej niż tradycyjny biszkopt. Przełożenie rolady, to po prostu bita śmietana i domowy dżem wiśniowy. Prosto, ale pysznie! Rolada w serduszka będzie idealnym deserem na Walentynki, może przygotujecie ją dla kogoś w prezencie? Gwarantuję, że obdarowana osoba będzie zachwycona :)
Składniki na ciasto na serduszka*:
- 10 g mąki pszennej
- 10 g cukru pudru
- 10 g miękkiego masła
- 10 g białka jajek
- czerwony lub różowy barwnik spożywczy w żelu
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 5 dużych jajek
- 75 g cukru
- 90 g mąki pszennej tortowej
- 60 g oleju roślinnego
- 70 g mleka
Przełożenie rolady:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru, lub więcej, do smaku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie - opakowanie zagęstnika do śmietany ( ja użyłam, ale nie jest konieczny )
- kilka łyżek dżemu wiśniowego lub innego ulubionego ( ważne, aby był gęsty )
Wykonanie:
Ciasto na serduszka:
Mąkę pszenną, cukier puder, masło oraz białka umieścić w naczyniu i utrzeć lub krótko zmiksować do powstania jednolitej masy. Dodać barwnik spożywczy i wymieszać. Kolor masy powinien być intensywny.
Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, w którym odciąć róg tak, aby powstał nieduży otwór - na kilka milimetrów. Można też użyć mocnego woreczka foliowego.
Na papier do pieczenia wyciskać z ciasta wzór w kształcie serduszek. Serduszka powinny w miarę równomiernie zajmować całą powierzchnię papieru do pieczenia, to znaczy starajmy się, aby nie były skupione w jednym miejscu. TUTAJ LINK do filmu na moim Instagramie, na którym widać jak powinno to wyglądać.
Po wykonaniu wszystkich serduszek, blachę z wzorkiem wstawić na około 30 minut do lodówki.
Ciasto biszkoptowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. W naczyniu umieścić żółtka, przesianą mąkę pszenną, olej oraz mleko i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników i otrzymania bezgrudkowej masy.
W osobnym naczyniu umieścić białka wraz z cukrem i ubić RAZEM do otrzymania sztywnej piany.
Do ciasta z żółtek dodać trochę ubitych białek ( np. 2 pełne łyżki ) i wymieszać do połączenia, następnie ciasto przelać do reszty ubitej piany i delikatnie wymieszać szpatułką.
Z lodówki wyjąć blachę ze schłodzonym wzorkiem i wylać na niego ciasto biszkoptowe, starannie wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 15 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i przełożyć ją na arkusz papieru do pieczenia odwracając wzorkiem do dołu. Delikatnie zdjąć przyklejony do ciasta papier do pieczenia. Ciasto ponownie odwrócić i jeszcze ciepłe zwinąć w roladę. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Przełożenie rolady:
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na sztywno ( opcjonalnie pod koniec ubijania można dodać opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. śmietan-fixu ).
Z wystudzonej rolady odkroić suche końcówki, na grubość około 1-1,5 cm. Roladę delikatnie rozwinąć i wyłożyć ubitą śmietankę, rozsmarować po całej powierzchni. Na śmietankę kupkami wyłożyć dżem. Roladę ponownie zwinąć, starając się zrobić to dość ściśle. Gotową roladę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin ( u mnie chłodziła się całą noc ).
Po schłodzeniu roladę kroić i podawać. Przechowywać w lodówce.
* Jeżeli chcecie, aby serduszek było więcej, ciasto na nie wykonajcie z podwójnej porcji.
Smacznego :)
Cudna 😍 Jestem pod wrażeniem, jak łatwo i szybko można zrobić tak efektowny deser. Idealny na zbliżające się Walentynki.
OdpowiedzUsuńIdealna na walentynki. Chętnie bym spróbowała kawalek
OdpowiedzUsuń