wtorek, 16 stycznia 2024

Stromboli


Stromboli, to nic innego jak zrolowana pizza :D I tak jak w przypadku domowej pizzy, tak i tu możemy użyć naszych ulubionych składników. Stromboli, to bardzo proste w przygotowaniu danie, które smakuje i dużym i małym. Może być propozycją obiadową, może być Waszą kolacją albo przekąską do pracy/szkoły, bo pysznie smakuje nawet na zimno :) Polecam!

W przepisie podaję gramaturę składników na farsz, których ja użyłam. Składniki na farsz można dowolnie zmodyfikować wedle swojego uznania.


Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki chlebowej lub mąki na pizzę typ "00"
  • 7 g suchych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli - 5 g
  • duża szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Farsz:
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • około 80 g salami w plasterkach
  • około 100 g papryki konserwowej, pokrojonej w paski
  • garść oliwek, pociętych na krążki
  • 250 g tartej mozzarelli - nie z zalewy ( można dać więcej )
  • 1 łyżeczka ziół do dań włoskich, użyłam gotowej mieszanki
Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania
Wykonanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą oraz cukrem. Powoli wlewać letnią wodę i wyrabiać ręcznie lub w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego, przez 5-6 minut. Dodać olej/oliwę i wyrabiać, aż tłuszcz dobrze wchłonie się w ciasto. Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x35 cm.

Na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy. Posypać połową sera i ziołami. Następnie ułożyć plasterki salami na tzw. "zakładkę". Na salami wysypać resztę sera. Wzdłuż krótszego boku w jednym pasku ułożyć pokrojoną paprykę, a tuż obok papryki pokrojone oliwki.

Całość zwinąć w roladę, wzdłuż krótszego boku, końce rolady podwijając pod spód. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem. Można oprószyć ziołami.

Piec w temperaturze 190°C przez około 35 minut, do ładnego zarumienienia się ciasta.

Po upieczeniu Stromboli jest od razu gotowe do spożycia, choć zalecam kroić je gdy lekko się przestudzi.

Do farszu można użyć także usmażonych kawałków kurczaka, szynki, pieczarek, suszonych pomidorów, świeżej papryki...i wielu innych ulubionych dodatków.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Wygląda bardzo smacznie! 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała wypróbować przepis. Brzmi i wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates