Pyszne i proste ciacho z wykorzystaniem mrożonych wiśni :) Rzecz jasna, można je przygotować również ze świeżymi, ale mamy zimę więc w grę wchodzą tylko mrożone ;) Kruche maślane ciasto ( ciasto ma postać kruszonki ), kwaskowe wiśnie i słodka masa serowa - to wprost obłędne połączenie! U mnie ciasto zniknęło w błyskawicznym tempie, była wręcz walka o ostatnie kawałki...;) Bardzo polecam!
Kruche ciasto:
- 360 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- 240 g masła, zimnego
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół opakowania cukru wanilinowego (8g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 60 g kwaśnej śmietany
- 2 duże jajka
- 165 g cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (40 g )
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- opcjonalnie - pół łyżeczki mielonego kardamonu
Nadzienie wiśniowe:
- 550 g wiśni - waga bez pestek, a w przypadku wiśni mrożonych waga po rozmrożeniu i odsączeniu soku*
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Do naczynia przesiać mąkę, wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać ekstrakt waniliowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.
UWAGA: Polecam użyć specjalnej siekaczki do kruchego ciasta; można też wrzucić wszystkie składniki w malakserze i miksować do powstania kruszonki.
Formę o wymiarach dolnych około 22x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać około 2/3 przygotowanej kruszonki, wyrównać i delikatnie przyklepać (ale naprawdę delikatnie, nie wklepujemy kruszonki mocno w dno formy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez około 10-12 minut, na jasnozłoty kolor. Wyjąć z piekarnika, odłożyć.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu umieścić wszystkie składniki i zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej.
Nadzienie wiśniowe:
Wiśnie wymieszać z cukrem oraz z mąką ziemniaczaną.
Złożenie ciasta:
Na podpieczony kruchy spód równą warstwą wyłożyć nadzienie wiśniowe. Na nadzienie wylać masę serową i rozprowadzić po całości. Na masę serową wysypać pozostałą kruszonkę.
Ciasto piec przez około 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na około 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
*Mrożone wiśnie najlepiej wieczór wcześniej przełożyć na sitko/durszlak i pozostawić na całą noc do rozmrożenia. Mrożonych wiśni należy zważyć przynajmniej 100 g więcej niż wskazuje przepis, gdyż po odcieknięciu soku ich waga się zmniejsza.
Smacznego :)
Wygląda absolutnie przepysznie. Właśnie dla takich pysznych ciast mam specjalnie zamrożone wiśnie. :)
OdpowiedzUsuńNo i bosko! :D Ja również mrożę sobie wiśnie, żeby zimą robić takie pyszne ciasta :) A przepis bardzo polecam :)
Usuń