wtorek, 9 stycznia 2024

Kruche ciasto z wiśniami i serem

Pyszne i proste ciacho z wykorzystaniem mrożonych wiśni :) Rzecz jasna, można je przygotować również ze świeżymi, ale mamy zimę więc w grę wchodzą tylko mrożone ;) Kruche maślane ciasto ( ciasto ma postać kruszonki ), kwaskowe wiśnie i słodka masa serowa - to wprost obłędne połączenie! U mnie ciasto zniknęło w błyskawicznym tempie, była wręcz walka o ostatnie kawałki...;) Bardzo polecam!


Kruche ciasto:

  • 360 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 240 g masła, zimnego
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół opakowania cukru wanilinowego (8g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 60 g kwaśnej śmietany 
  • 2 duże jajka
  • 165 g cukru
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (40 g )
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • opcjonalnie - pół łyżeczki mielonego kardamonu
Nadzienie wiśniowe:
  • 550 g wiśni - waga bez pestek, a w przypadku wiśni mrożonych waga po rozmrożeniu i odsączeniu soku*
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Do naczynia przesiać mąkę, wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać ekstrakt waniliowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.
UWAGA: Polecam użyć specjalnej siekaczki do kruchego ciasta; można też wrzucić wszystkie składniki w malakserze i miksować do powstania kruszonki.

Formę o wymiarach dolnych około 22x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać około 2/3 przygotowanej kruszonki, wyrównać i delikatnie przyklepać (ale naprawdę delikatnie, nie wklepujemy kruszonki mocno w dno formy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez około 10-12 minut, na jasnozłoty kolor. Wyjąć z piekarnika, odłożyć.


Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić wszystkie składniki i zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej.


Nadzienie wiśniowe:

Wiśnie wymieszać z cukrem oraz z mąką ziemniaczaną.


Złożenie ciasta:

Na podpieczony kruchy spód równą warstwą wyłożyć nadzienie wiśniowe. Na nadzienie wylać masę serową i rozprowadzić po całości. Na masę serową wysypać pozostałą kruszonkę.

Ciasto piec przez około 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na około 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.


*Mrożone wiśnie najlepiej wieczór wcześniej przełożyć na sitko/durszlak i pozostawić na całą noc do rozmrożenia. Mrożonych wiśni należy zważyć przynajmniej 100 g więcej niż wskazuje przepis, gdyż po odcieknięciu soku ich waga się zmniejsza. 


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wygląda absolutnie przepysznie. Właśnie dla takich pysznych ciast mam specjalnie zamrożone wiśnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i bosko! :D Ja również mrożę sobie wiśnie, żeby zimą robić takie pyszne ciasta :) A przepis bardzo polecam :)

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates