poniedziałek, 6 marca 2017

Brownie z daktylami i kardamonem


Ciasto dla wielbicieli czekolady :). Ja aż tak wielką jej amatorką nie jestem, więc i brownie jakoś specjalnie mnie nie urzeka, ale akurat to jadłam ze smakiem; może dlatego, że jest z dodatkiem daktyli, które bardzo lubię i mojego ukochanego kardamonu ;). Brownie to ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. I nie trzeba się martwić o zakalec...bo on tam być powinien ;). Nie należy więc piec za długo, gdyż ciasto za bardzo się wysuszy i straci swoją "zakalcowatość", a to przecież charakterystyczna cecha tego wypieku :).


Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, posiekanej
  • 25 g kakao
  • 130 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego ( może być drobny Demerara )
  • 115 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g suszonych daktyli
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
Wykonanie:

Daktyle zalać gorącą wodą, do ich pokrycia, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odcedzić je na sitku i pokroić na mniejsze kawałki.

Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną przesiać.

Mało umieścić w rondelku i podgrzać do roztopienia. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania jednolitego, gładkiego sosu czekoladowego. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Jajka ( w temperaturze pokojowej ) wbić do naczynia, dodać cukier i lekko roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać przesiane kakao i wymieszać. Dodać sos czekoladowy i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, następnie wymieszać z mąką i kardamonem, również tylko do połączenia. Na koniec dodać daktyle i wymieszać.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 175°C. Patyczek włożony w środek powinien być lepki i wilgotny, ale nie powinno być na nim śladów surowego ciasta. Upieczone brownie uwolnić z obręczy tortownicy i przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia.

Brownie pokroić na kwadraty lub trójkąty, wedle uznania. Można posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Fajne dodatki do bardzo popularnego ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudo <3 Uwielbiam daktyle, a w brownie to musi być sztos ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates