Przepyszne, bardzo aromatyczne ciasto. Wypełnione po brzegi bakaliami. Powstałe w ramach akcji kulinarnej BAKALIE MAJĄ MOC! ZDROWE DESERY Z AGNEX. Przepis nie zawiera białego cukru ani masła, a białej mąki jest tu tylko niewielki dodatek. Reszta składników to samo zdrowie :). Ciasto posłodziłam ciemnym cukrem Muscovado, który ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin porównywany jest z miodem. To bardzo wartościowy zamiennik cukru białego, lecz trzeba pamiętać, że to jednak wciąż cukier, więc jasna sprawa - wszystko z umiarem ;). Do ciasta wykorzystałam puree z dyni, które od jesieni zalegało mi w zamrażalniku; dzięki niemu ciasto jest niesamowicie wilgotne ( puree dyniowe można zastąpić puree z jabłek, byleby nie było zbyt rzadkie ). Ze względu na przyprawy korzenne w swoim składzie, smakuje jak piernik, więc na przekór nadchodzącej wiośnie wyszło mi całkiem jesienne ciasto ;). A przygotowuje się je błyskawicznie - nie potrzeba nawet miksera. Bardzo, bardzo polecam :).
Zachęcam do skorzystania z 5% rabatu na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie WWW.SKLEPAGNEX.PL ( rabat obowiązuje do 30.04.2017 r. ).
Składniki:
- 120 g mąki pszennej razowej
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 120 g ciemnego cukru Muscovado
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 280 g puree z dyni, domowego lub kupnego
- 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 szklanka dowolnych, ulubionych bakalii ( u mnie mieszanka orzechów laskowych, orzechów nerkowca, migdałów, rodzynek i suszonej żurawiny )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Bakalie z grubsza posiekać ( głównie orzechy ).
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę tortową, mąkę razową, cukier *, sól oraz przyprawy korzenne. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane lekko jajka, puree z dyni oraz olej. Do składników suchych dodać składniki mokre i krótko wymieszać, tylko do połączenia. Na koniec dodać bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy keksówki o dolnych wymiarach około 22 x 9 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
* cukier Muscovado nie jest cukrem o sypkiej konsystencji, w związku z tym zbija się w grudki po wymieszania z mąką, nie jest to jednak problemem - większe grudki wystarczy rozetrzeć łyżką lub w palcach, mniejsze grudki ładnie rozpuszczą się w cieście
Smacznego :)
Dyniowe wypieki to muszą być prawdziwe rarytasy! Muszę wypróbowac takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/