Znalazłam dziś wśród swoich zdjęć kulinarnych, zdjęcie tego oto sernika. Piekłam go dawno temu, jeszcze przed założeniem bloga. I choć powstał on w sezonie na wiśnie ( co chyba widać wyraźnie ;) ), a mamy dopiero początek wiosny, to postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem, bo sernik był pyszny, a wiśnie świeże można z powodzeniem zastąpić mrożonymi ( po uprzednim ich rozmrożeniu i osączeniu ); można też użyć owoców z puszki lub zrezygnować z nich całkowicie. W każdym z tych wariantów sernik będzie udany i smaczny :). Polecam :).
Kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g masła, zimnego
- 20 g smalcu, zimnego ( smalec zwiększa kruchość ciasta, ale nie jest konieczny, w jego miejsce można dać masło )
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, może być ser z wiaderka, ale tylko dobrej jakości
- 5 dużych jajek
- 200 g cukru
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub 1 opakowanie ( 16 g ) cukru wanilinowego
- około 300 g wiśni świeżych lub mrożonych ( mrożone należy wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie ); zamiast wiśni mogą być owoce z puszki lub inne miękkie owoce sezonowe ( np. maliny, jeżyny, czereśnie, borówki amerykańskie, jagody )
- około pół szklanki płatków migdałowych
Kruchy spód:
Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, cukier puder, wodę oraz pokrojone w kosteczkę masło i smalec. Wszystkie składniki posiekać nożem łącząc ze sobą, następnie zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Przygotować formę o wymiarach dolnych około 22x33 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy, przenieść je do niej i dokładnie wylepić spód blaszki. Ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i podpiekać przez około 15 minut ( lud dłużej ), do lekkiego zezłocenia. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do przestudzenia na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie.
Jajka wbić do naczynia i roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać cukier i wymieszać.
Jajka z cukrem dodać do zmielonego sera wraz z resztą składników i krótki zmiksować, tylko do połączenia. Masę serową wylać na podpieczony i przestudzony kruchy spód. Na wierzchu poukładać owoce, posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 150° - 160°C przez około 75 minut, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony sernik włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc, nabierze wówczas odpowiedniej konsystencji.
Smacznego :)
Mmm, musiał smakować wybornie!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu na ciasto z wiśniami :)
O tak, był pyszny :) Dobrze, że w sklepach dostępne są wiśnie mrożone, dzięki temu okrągłym rokiem możemy piec taki sernik, ale też wiśnie zastępować innymi owocami :)
Usuń