Jeżeli lubicie choć w połowie tak bardzo jak ja smak ajerkoniaku i kawy w wypiekach/deserach - ta babka przypadnie Wam do gustu :). Ja już ją wpisałam na listę świątecznych wypieków ;). Jest mięciutka, puszysta, wilgotna, słodka w sam raz, a smak likieru jajecznego jest w niej naprawdę dobrze wyczuwalny. Może nawet przyćmiewa trochę smak kawowy...ale tylko trochę ;), poza tym to też pewnie zależy od użytej kawy. Tym razem ograniczyłam się tylko do oprószenia gotowej babki cukrem pudrem, wg mnie tak jest ok, ale można oczywiście babkę polukrować. Wszystko ładnie pięknie, ale...no właśnie, zawsze jest jakieś "ale" ;). Ponieważ to ciasto ucierane, obciążone jest ryzykiem zakalca. Dlatego należy pamiętać o kilku żelaznych zasadach przy pieczeniu takich ciast. Pisałam o nich pod przepisem na BABKĘ POMARAŃCZOWĄ, warto zerknąć. A babeczkę polecam całym sercem, nie tylko na świąteczny stół :).
Składniki:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 160 g masła
- 130 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 ml ajerkoniaku
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku *
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i bardzo puszystą masę ( to kolejny warunek udanego wypieku w przypadku ciasta ucieranego - masło z cukrem musi być naprawdę bardzo dobrze utarte; masa maślana powinna być bardzo jasna i puszysta ).
Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu, aż jajka dobrze połączą się z masą. Po dodaniu wszystkich jajek masa będzie wyglądała na zwarzoną - nie ma to wpływu na efekt końcowy; po dodaniu suchych składników masa odzyska gładką strukturę.
Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z ajerkoniakiem, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia.
Ciasto podzielić na pół, do jednej połowy dodać kawę w proszku i wymieszać ( u mnie część bez kawy była trochę większa ).
Do foremki na babkę o pojemności około 1,5 litra i średnicy w najszerszym miejscu około 20 - 23 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyłożyć jasne ciasto, wyrównać. Na to wyłożyć ciasto kawowe, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Upieczoną babkę chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
* Użyłam kawy rozpuszczalnej granulowanej; rozpuściłam ją w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudziłam i w takiej postaci dodałam do ciasta. Po dodaniu kawy masa zrobiła się trochę rzadsza, dodałam więc do niej 1,5 łyżki przesianej mąki pszennej.
Smacznego :)
wspaniała:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, jest naprawdę pyszna :)
UsuńTo zdecydowanie moje smaki, ajerkoniak i kawa, mmm... Musiało być pysznie! :)
OdpowiedzUsuńByło pysznie, z ręką na sercu ;) To też są moje smaki, dlatego zdecydowałam się połączyć je w jednym cieście, wyszło naprawdę super :)
Usuń