Pyszne, wilgotne, mięciutkie ciasto z soczystymi borówkami, które przygotujecie w kilka chwil :). Wykonanie jest bowiem tak samo szybkie i proste jak w przypadku muffinek - to raptem wymieszanie składników suchych z mokrymi, mikser więc będzie zbędny ;). Jeszcze chętniej widziałabym tutaj leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku niż borówki amerykańskie, jednak życie dało mi te ostatnie, a do życia trzeba podchodzić z pokorą więc i ja pokornie zrobiłam użytek z borówek...;). No i się opłaciło, bo wyszło przepysznie :). Polecam do przetestowania, również z innymi sezonowymi owocami:).
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 80 g płynnego miodu
- 480 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 125 ml ( pół szklanki ) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki borówek amerykańskich lub jagód
- 50 g płatków migdałowych
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do jednego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym.
W drugim naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać miód, jogurt, olej i ewentualnie ekstrakt z wanilii i wymieszać wszystko do połączenia.
Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać wszystko widelcem, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać borówki, posypać płatkami migdałów.
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 175°C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wygląda pięknie, ten intensywny fiolet kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zachęcam do upieczenia ;)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń