niedziela, 16 lipca 2017

Jogurtowe ciasto z borówkami


Pyszne, wilgotne, mięciutkie ciasto z soczystymi borówkami, które przygotujecie w kilka chwil :). Wykonanie jest bowiem tak samo szybkie i proste jak w przypadku muffinek - to raptem wymieszanie składników suchych z mokrymi, mikser więc będzie zbędny ;). Jeszcze chętniej widziałabym tutaj leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku niż borówki amerykańskie, jednak życie dało mi te ostatnie, a do życia trzeba podchodzić z pokorą więc i ja pokornie zrobiłam użytek z borówek...;). No i się opłaciło, bo wyszło przepysznie :). Polecam do przetestowania, również z innymi sezonowymi owocami:).


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 80 g płynnego miodu
  • 480 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 125 ml  ( pół szklanki ) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki borówek amerykańskich lub jagód
Dodatkowo:
  • 50 g płatków migdałowych
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do jednego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym.

W drugim naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać miód, jogurt, olej i ewentualnie ekstrakt z wanilii i wymieszać wszystko do połączenia. 

Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać wszystko widelcem, tylko do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać borówki, posypać płatkami migdałów. 

Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 175°C, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :) 





3 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates