niedziela, 30 lipca 2017

Lekko kokosowy sernik z malinami i kruszonką


Nie od dziś wiadomo, że maliny lubią towarzystwo kokosu i odwrotnie :). Dlatego, kiedy powstał w mojej głowie pomysł na sernik z malinami, których w ogrodzie mam już pod dostatkiem ( jupiii ! ), postanowiłam uczynić go lekko kokosowym, zwłaszcza, że w szafce kuchennej czekała na wykorzystanie puszka mleka kokosowego :). Sernik jest rzeczywiście lekko kokosowy; nie chciałam aby ten smak był przytłaczający, w serniku najlepszy jest bowiem po prostu...smak sernika ;). Jeśli natomiast nie lubicie kokosu, pomińcie ten składnik, a mleko kokosowe zastąpcie śmietaną kremówką. Ale malinki obowiązkowe - z nimi nawet zwykły sernik staje się niezwykły ;). Pasować będą też inne owoce lata - wiśnie, czereśnie, jagody, borówki amerykańskie etc. Bardzo polecam :).


Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 190 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 120 g drobnego cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1200 g twarogu tłustego lub półtłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 6 dużych jajek
  • 100 g masła
  • 260 g drobnego cukru
  • 1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) *
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku )
Ponadto:
  • 400 - 450 g malin
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku )
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Wszystkie składniki posiekać razem nożem i wyrobić między palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie połowę kruszonki ( lub nieco więcej niż połowę ) wysypać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić nią spód formy lekko przyklepując. Drugą część kruszonki włożyć z powrotem do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika blachę z kruchym ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Podpiec wstępnie przez 10 – 13 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.


Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie.

Masło roztopić i przestudzić.

Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć gęstą śmietankę, wodę odlać - nie będzie potrzebna w przepisie.

Do zmielonego sera dodawać po kolei jajka, miksując po każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Następnie dodać resztę składników ( oprócz malin ) i wymieszać wszystko do połączenia rózgą kuchenną lub krótko zmiksować. 
Maliny oprószyć mąką ziemniaczaną lub proszkiem budyniowym i delikatnie wymieszać.

Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód ( może być ciepły ), na masie poukładać maliny. Z lodówki wyjąć pozostałą kruszonkę i posypać nią wierzch sernika.

Piec w temperaturze 170° C przez około 75 minut. Dobrze upieczony sernik powinien być na środku ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem ( warto sprawdzić to po mniej więcej godzinie i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia ). Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc ( dopiero po tym czasie sernik nabierze odpowiedniej konsystencji ).

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


* Wybierzcie mleko kokosowe dobrej jakości, o dużej zawartości tłuszczu, a jeżeli macie dostęp do śmietanki kokosowej to użyjcie takiej śmietanki. Mleko kokosowe/śmietankę kokosową można zastąpić śmietaną kremówką.

Osobiście polecam dokładnie takie mleko kokosowe, dostępne w Lidlu:



Smacznego :)




 

2 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates