niedziela, 9 lipca 2017

Serowo - kawowy torcik z malinami


Przepyszny torcik bez pieczenia, który podbije podniebienia i serca wszystkich wielbicieli kawowych deserów :). W moje trafił od razu ;). To cudowny, lekki, musowy serniczek na bazie serków homogenizowanych i kawowego naparu. Na chrupiącym, ciasteczkowym spodzie. Do tego świeże, soczyste maliny... Po prostu poezja ;). Smak kawy jest tu wyraźny, ale jednocześnie nie jest przytłaczający i po raz kolejny przekonuję się o tym, jak wspaniale komponuje się on z malinami - to połączenie wprost idealne :). Co tu dużo mówić - taki deser, to deser marzenie. W każdym razie dla mnie :). Zachęcam do przekonania się czy dla Was również ;).

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej " Cukier z głową ". TUTAJ znajdziecie wiele ciekawych informacji na temat cukru, zachęcam do odwiedzenia strony.



Cukier z głową



Składniki na spód:
  • 170 g dowolnych kruchych ciastek czekoladowych/kakaowych ( u mnie ciastka HIT z nadzieniem czekoladowym )
  • 50 g masła
Składniki na masę serową:
  • 500 g dobrej jakości serka homogenizowanego waniliowego
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • około 5 łyżek cukru pudru, np. Cukier puder Królewski, lub więcej/mniej, w zależności od upodobań
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej + 100 ml gorącej, przegotowanej wody
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 26 g żelatyny ( 6,5 łyżeczki )
  • 250 g malin
Dekoracja:
  • wiórki czekoladowe
  • maliny
  • cukier puder, np. Cukier puder Królewski
Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 21 - 22 cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki folii bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ).

Spód:

Ciastka posiekać, ale niezbyt drobno, powinny pozostać kawałeczki ciastek. Masło roztopić i dodać do ciastek, dobrze wymieszać. Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

Masa serowa:

Zaparzyć kawę, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia, odstawić na około 10 minut do napęcznienia.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, wstawić do lodówki.

Napęczniałą żelatynę postawić na palniku i podgrzewać mieszając do dokładnego rozpuszczenia ( można również rozpuścić w kuchence mikrofalowej ). Nie dopuścić do zagotowania żelatyny, straci ona wówczas swoje właściwości żelujące. Przestudzić.

Do większego naczynia wlać wystudzony napar kawowy, wymieszać z likierem. Dodać przestudzoną, płynną żelatynę i wymieszać. Dodać serek homogenizowany oraz cukier puder i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną.

Dodać ubitą śmietankę w 3 turach, mieszając rózgą kuchenną. Należy robić to dość szybko, gdyż masa na tym etapie zaczyna tężeć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę serowo - kawową przelać na schłodzony spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
UWAGA: Tortownicę o średnicy 21 cm masa wypełni po same brzegi.


Po tym czasie torcik udekorować wiórkami czekoladowymi oraz malinami, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)















2 komentarze:

  1. Świetnie wygląda to ciacho. Uwielbiam serniki z malinkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). A sernik bardzo polecam, jest pyszny :).

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates